Helyi közélet

2014.01.16. 09:08

Lassan húzzák ki a méregfogat

Lászlóháza - A telep problémája nem új, a fémtolvajok igen.

Lászlóháza - A telep problémája nem új, a fémtolvajok igen.

A Vidékfejlesztési Minisztérium részéről a kormányzat hathatós intézkedései révén a helyzet stabilizálódott a lászlóházi veszélyeshulladék-telepen – nyugtatta meg a jelenlévőket dr. Illés Zoltán. A környezet- ügyért felelős államtitkár szerdán tartott sajtótájékoztatót a tárolónál, amelyet nejlonnal vettek körbe, befoltozták a kerítését, és megoldották a huszonnégy órás őrzését alig egy hét alatt.

– A jelen helyzetet vélhetően fémtolvajok okozták, akik kivágták a kerítést, és vegyszert borítottak a földre, erre múlt héten csütörtökön derült fény – hangoztatta több, évek óta rozsdásodó, kiszakadt hordó előtt állva. Majd hozzáfűzte: az azóta tett lépésekre a minisztérium utasította a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget.

350 millióra lehet szükség

Kelemen Béla, a felügyelet igazgatója elmondta, évek óta küzdenek a telep felszámolásáért és az ott található anyagok ártalmatlanításáért, ám a többszöri tulajdonosváltáson keresztül ment üzemnél nem volt pénz a büntetésekre, mint ahogyan a behajtónál sincs a jelenlegi feladatokra.

Nem feltétlenül, de…

Dr. Tiba István, Balmazújváros polgármestere a tájékoztatón beszámolt arról, örömére szolgál a telep felszámolása, annál is inkább, mivel a városban az elmúlt évtizedekben számottevően nőtt a vérképzőszervi betegek aránya. – Nem feltétlenül ez a telep az oka, de ha ezt a helyet megszüntetjük, akkor egy veszélyforrással kevesebb lesz – fogalmazott.

HBN–HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában