Helyi közélet

2014.01.24. 14:16

Kötelező a nem kötelező!?

Monostorpályi - A fiataloknak és az időseknek fizetni kell a nem kötelező tüdőszűrésért.

Monostorpályi - A fiataloknak és az időseknek fizetni kell a nem kötelező tüdőszűrésért.

Egy helyi nyugdíjas házaspár arról tájékoztatta lapunkat, hogy a csaknem 2200 lakosú településen az elmúlt napokban az önkormányzat megbízására olyan szórólapokat dobáltak be a postaládákba, amelyek szerint kötelező tüdőszűrésre várnak mindenkit a művelődési házhoz. Ott egy szűrőbusz állomásozik január 23-án, 24-án és 27-én. (A nevük titokban tartását kérő pár szerint a „kötelező tüdőszűrés” mondatot félkövér betűkkel ki is emelték a szövegből.) A papíron az is szerepel, hogy a 40 év alattiaknak és a 65 évnél idősebbeknek a szűrésért 1700 forintot kell fizetniük.

A nyugdíjasok nem értik hogyan lehet kötelező a tüdőszűrés, miközben tudomásuk szerint ettől az évtől ez megszűnt. Az sem világos számukra, hogy ha kötelező, miért kell érte fizetni? Arról nem is beszélve, hogy miért éppen a fiataloknak és az időseknek térítéses a szolgáltatás?

Nem kötelező!

Felhívtuk az ÁNTSZ helyi illetékesét aki elmondta, hogy 2014. január 1-től valóban megszűnt a kötelező tüdőszűrés, ilyesmit nem lehet hirdetni. Az akciót nem a tisztiorvosi szolgálat szervezte.

Lehetőség

Monostorpályi jegyzője a dologgal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a kiküldött lapokon nem szerepel a kötelező kifejezés! Nem kötelező, csak egy lehetőség, „gesztus” amelyet azért biztosít a helyi önkormányzat, hogy a lakosoknak ne kelljen ezért Debrecenbe utazni, útiköltségre költeni és fél napot erre áldozni. A buszt ők rendelték és napi 20 ezer forintot fizetnek érte.

Ebből adódóan az igaz, hogy a 40 évnél fiatalabbaknak és a 65 évnél idősebbeknek ezért 1700 forintot kell fizetniük - jelentette ki Juhász Péter.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában