Helyi közélet

2014.01.03. 07:28

Jegyzet: Kaukázus

<em>A tekintélyes osztrák lap, a der Standard értesülései szerint a tegnapi napon 150 embert vettek őrizetbe a két volgográdi merénylet után. Aki csak egy kicsit is gyanús volt, annak a kezén csattant a karperec a délnyugat-oroszországi városban. Volgográd pedig csak tünet, a vírus nem itt lakozik, hanem az etnikailag rendkívül színes Kaukázusban</em>.&nbsp;<strong>Szabó Zsolt László jegyzete</strong>.

A tekintélyes osztrák lap, a der Standard értesülései szerint a tegnapi napon 150 embert vettek őrizetbe a két volgográdi merénylet után. Aki csak egy kicsit is gyanús volt, annak a kezén csattant a karperec a délnyugat-oroszországi városban. Volgográd pedig csak tünet, a vírus nem itt lakozik, hanem az etnikailag rendkívül színes KaukázusbanSzabó Zsolt László jegyzete.

Putyin közel másfél évtizedes regnálása alatt több komoly, akár több száz ember életét követelő merénylet történt az országban, elég csak a Dubrovka Színházra, a beszláni iskolai túszdrámára vagy éppen a Domogyedovói repülőtéren történt merényletre gondolni, amelyek után Putyin (előbb miniszterelnökként, majd államfőként) kíméletlen harcot hirdetett a terrorizmus felszámolására. Az elmúlt időszakban – pusztításukat tekintve – a fentiekhez hasonló akciók ugyan nem történtek, annak méregfogát azonban továbbra sem sikerült kihúzni.

Az Afganisztán és Szíria között ingázó szélsőséges iszlamisták a végeláthatatlan harcokra ráuntak, és hazatértek a Kaukázusba, ahol a kis köztársaságok autonómiájából mára alig maradt valami. Korrupció és szegénység az úr, na meg hadurak, a perspektíva viszont hiányzik. Ennek felvázolása is azonban legfeljebb félmegoldás lenne az egyre erősödő iszlám fundamentalizmussal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában