Helyi közélet

2014.01.31. 08:04

Ifjú Kócsagőr a Kis-Balatonon

Hortobágy - Sikeresen zárult az „Ifjú Kócsagőr Program”, mely Magyarország első természetvédelmi őr utánpótlást támogató programja.

Hortobágy - Sikeresen zárult az „Ifjú Kócsagőr Program”, mely Magyarország első természetvédelmi őr utánpótlást támogató programja.

Az Y TriÁsz mozgalom és a Vidékfejlesztési Minisztérium közös kezdeményezésének zárórendezvényét 2014. január 30-án a „Téli berekben” bonyolítottuk le. Hazánk első Ifjú Kócsagőre Janó Gizella lett, akit mentorával együtt értékes nyereményekkel jutalmaztunk.

2013 januárjában a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a 30y zenekar létrehozta az Y TriÁsz mozgalmat, melynek célja az Y-generáció bevonása értékteremtő programokba. Ennek szellemében hirdette meg a szervezet az „Ifjú Kócsagőr” programot 2013 tavaszán, melyhez később a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya is csatlakozott. A kihirdetett program népszerűségét az Y-generáció körében, mi sem bizonyítja jobban, mintsem, a több száz beérkezett pályázat. A jelentkezők közül első körben az iskolaszövetkezet, majd a nemzeti park igazgatóságok szűrték ki azokat a jelölteket, akik tovább versenyeztek. Országszerte 77 fő mérte össze tudását a címért. A nemzeti park igazgatóságok feladata volt az, hogy egy központilag meghatározott szempontrendszer alapján kiválasszák azt az egy főt, aki képviseli őket az elődöntőben.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban megrendezett elődöntőn a diákok prezentáció formájában mutatták be a nemzeti parkban töltött gyakorlati időt, majd könnyített természetvédelmi őr vizsgát tettek. Az előzetes megmérettetéseket követően a szervezők kiválasztották a legjobb három versenyzőt (ők a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság versenyzői), akik az őket felkészítő természetvédelmi őrökkel együtt részt vehettek 2013. október 9-13-ig a Debrecenben megrendezett Europarc nemzetközi konferencián, valamint az I. Nemzetközi Ifjúsági Konferencián, melyeknek házigazdája a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság volt.

Az Ifjú Kócsagőr Program döntőjét 2014. január 30-án szerveztük meg a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkban, a Vönöczky Schenk Jakab Kutatóházban, ahol a három nyertes elődöntős párosból további prezentációk és szakmai kihívások után egy öt tagú zsűri választotta ki az ország első Ifjú Kócsagőrét. A nyertes Ifjú Kócsagőr, valamint az őt felkészítő természetvédelmi őr (Matula és Tutajos) a programhoz méltó helyen, Fenékpusztán a Matula kunyhóban átvehette értékes nyereményét, a Pembrokeshire Coast Nemzeti Parkba szóló egy hetes tanulmányutat.

Wales-ben a nyertesek kényelmét a Toyota Motor Hungary Kft. jóvoltából egy jobbkormányos Toyota Hilux biztosítja. A program zárásaként felavattuk Magyarország első Kócsagőrének, Gulyás Józsefnek a fényképét. Az Ifjú Kócsagőr Program nagy népszerűségére való tekintettel az Y Triász szövetség a jövőben is tervez hasonló megmozdulásokat.

- Hortobágyi Nemzeti Park -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában