Helyi közélet

2014.01.21. 10:42

A gazdaembernek nincs időgépe

Hajdú-Bihar - A hajdú-bihari gazdálkodók leginkább a csapadékhiányos talajok miatt aggódnak.

Hajdú-Bihar - A hajdú-bihari gazdálkodók leginkább a csapadékhiányos talajok miatt aggódnak.

Tavaszt éreznek a növények, ezért (legyen szó szántóföldi vagy kertészeti kultúrákról) egy hirtelen jött, durva lehűlés csúnya munkát tudna végezni a földeken – így lehetne summázni a Napló által megkérdezett gazdák véleményét, akiket egyébként a talajok száz millimétert is meghaladó vízhiánya még egy esetleges fagynál is jobban aggaszt. Azt gondolhatnánk, hogy az állattartók csupa jól jártak a „téli tavasszal, hiszen a legeltetés ideje kitolódik, de ez sem feltétlenül van így.

November elseje után ugyanis (a nemzeti parki és a Natura 2000-es, védett területeken) csak azoknak a gazdáknak a jószágai maradhattak kint a legelőn, akik ezt kérvényezték. Kevesen lehetnek, hiszen ilyen extrém melegre nemigen számított közülük senki. A növénytermesztőket mindeközben a kártevők és a rágcsálók felszaporodása aggasztja, hiszen ezek is hatalmas pusztítást képesek végezni a táblákban.

A derülátóbb hajdú-bihari gazdák azt remélik, hogy a hét közepétől mondott lehűlés fokozatos lesz, és mire bekeményít a tél, addigra a jótékony hótakaró is megérkezik.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában