Helyi közélet

2014.01.07. 14:22

Egyre népszerűbbek nálunk a mintaprogramok

Hajdú-Bihar - Az egyik faluban savanyítóüzemet működtetnek, másutt meg nyulat tartanak.

Hajdú-Bihar - Az egyik faluban savanyítóüzemet működtetnek, másutt meg nyulat tartanak.A 2012. őszén indult Dél-bihari Mintaprogram napjainkra olyannyira követendő példává vált, hogy ma már mintegy 35-40 hajdú-bihari település kapcsolódott be valamilyen (mezőgazdasági, kazánfűtői vagy éppen illegális szemétlerakás elleni) mintaprogramba.

Van benne perspektíva

Tóth Attila, a megyei önkormányzat alelnöke, mint ötletgazda emlékeztetett rá, hogy bő egy éve öt kis bihari falu vállalta az „úttörő szerepet”, mostanra azonban már Magyarhomorogtól Derecskéig, vagy Komáditól Hajdúnánásig számtalan kezdeményezés működik.

A közös bennük az, hogy (bár az utcaseprés sem haszontalan tevékenység), próbálnak értékteremtő elfoglaltságot találni a közfoglalkoztatottaknak. A program résztvevőinek előrelépési lehetőséget kínálnak azok a most folyó képzések, amelyek révén aki eddig segédmunkásbérért dolgozott, az a jövőben már akár szakmunkásbért is kaphat. Tóth Attila és az érintett települések polgármesterei azt szeretnék, ha például a mezőgazdasági mintaproramok előbb-utóbb valamiféle szövetkezeti tömörüléssé nőnék ki magukat, és az általuk megtermelt zöldséggel-gyümölccsel vagy hússal bekapcsolódnának a minta-menza programba.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában