Helyi közélet

2014.01.31. 11:24

A tragédia megelőzhető

Debrecen - Hányan tudják meg idén, hogy vastagbélrákosok?

Debrecen - Hányan tudják meg idén, hogy vastagbélrákosok?

Egy Hódmezővásárhely nagyságú, közepes méretű városnyi emberben már ott a vastagbéldaganat, csak még nem tud róla, közülük ezzel 2014-ben is egy Balatonalmádi méretű kisvárosnyi ember fog szembesülni, a halálos áldozatok száma pedig felér Mezőhegyes lakosságával – figyelmeztet a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület. Ez viszont nem törvényszerű: ha többen idejében eljutnának vastagbéltükrözésre, a halálesetek számát a töredékére lehetne csökkenteni.

Meg lehetne előzni

– Átlagosan 9-10 ezer új vastagbélrákot és végbélrákot fedeznek fel egy évben, ám mivel a betegség általában hosszú évek alatt alakul ki, majd okoz tüneteket, akár 40–50 ezren is élnek közöttünk, akikben egy vastagbéltükrözés már ma felfedné az egyszerűen megszüntethető rákmegelőző állapotot vagy a jól gyógyítható, kezdeti stádiumú daganatot – jelzi dr. Lakos István, a daganatos betegeket képviselő egyesület elnöke, milyen sok családi tragédia megelőzhető lenne, ha a már ma jelen lévő, de panaszokat még nem okozó daganatokat nem a következő években vennék észre, hanem már most. Ehhez széles körű szűrőprogramokra, valamint arra van szükség, hogy az érintettek – gyakorlatilag minden 50 feletti nő és férfi – nagyobb arányban éljenek a hosszú évekre – akár egy évtizedre – biztonságot nyújtó kolonoszkópiás vastagbélvizsgálat lehetőségével.

A teljes cikk a Hajdú-bihari Napló pénteki számában, vagy a naplo.hu-n olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában