Helyi közélet

2013.12.02. 17:33

Olvasói levél: Két diplomával kompetencia képzésen

Debrecen - Úgy tűnik, Magyarországon súlyos gond van a statisztikákkal. Még mindig tartja magát az a nézet, hogy a munkanélküliség fő oka a képzetlenség.

Debrecen - Úgy tűnik, Magyarországon súlyos gond van a statisztikákkal. Még mindig tartja magát az a nézet, hogy a munkanélküliség fő oka a képzetlenség. Ezért fordulhatott elő, hogy az új közmunka programban 2000 helyet biztosítanak kulturális intézményekben a magasabb végzettségűeknek, és 200 ezret a képzésre szorulóknak. Így esélyem sem volt bekerülni a 2000 hely valamelyikére, mivel nincs szakirányú végzettségem, vagy közművelődésben szerzett tapasztalatom.

Egy héttel ezelőtt aztán rám mosolygott a szerencse: hivatalos értesítést kaptam róla, hogy köteles vagyok részt venni az oktatással egybekötött téli közmunka programban. Először azt hittem, hogy két diplomás munkanélküli pedagógus lévén, oktatónak akarnak felkérni, de kiderült, hogy nem: tanulónak kívánnak besorozni, mert alulképzettségem miatt nem tudok elhelyezkedni a munkaerő piacon. Rögtön rákerestem a tananyagra az interneten, nehogy szégyent valljak már, hogy a felvételi vizsgán sem fogok megfelelni, de megnyugodtam. A tananyag a nagycsoportos óvodás szinttől az alsó tagozat 3. osztályig elérendő követelményeket foglalja magában. Azt hiszem, menni fog, mert 23 évig ezt tanítottam a gyerekeknek. Nem tudom, hogy itt, Európa közepén ez az oktatási anyag kinek készült. Szerintem célt tévesztett, valójában a hamarosan a Földünkre látogató marslakókat fogják ezzel oktatni a humanoid faj kulturális javaira, úgy, mint cipőfűző megkötése, evőeszközzel étkezés, ujjaink megszámolása, betűvetés, szótagoló olvasás.

Ideje kimondani végre az igazságot! Nem azért nem tud elhelyezkedni a több százezer munkanélküli, mert nem tudja, hogy a folyó j vagy ly, hanem azért, mert nincs több munkáskézre szükség! Az ország és a világ gazdaságát annyi ember is tudja működtetni, amennyi jelenleg dolgozik. És ez így is lesz egy ideig, mert a nyugdíjkorhatárt egyre emelik. Mi legyen akkor ezzel a kritikus munkanélküli tömeggel? A megoldásra több lehetőség is kínálkozik.

Az egyik, hogy csökkentsék a teljes munkaidőt egységesen négy órára, így kétszer annyi ember dolgozhatna. Persze ez nagy felháborodást váltana ki a jelenleg munkában állók körében, mert ezentúl fele munkaidőben fele pénzért kellene dolgozniuk. Ezt egy politikus sem merné bevállalni. A másik lehetséges megoldás, amiről egyre több nyugati országban beszélnek, az állampolgári jogon járó alapjövedelem bevezetése. Így mindenki hozzájutna egy minimálbér körüli összeghez, tehát a munkanélküliek legalább fogyasztóként részt tudnának venni a gazdaságban. A mostani, 22 800 forintból nem tudnak fogyasztani, nem képeznek jelenős vásárlóerőt. Ha nőne a fogyasztás, legalább a jelenlegi munkahelyek megmaradnának, nem kellene több embert elbocsátani. Igaz, mindkét megoldás fájdalommal járna, de legalább emberséges. A harmadik út már kevésbé az: hagyni kell azt a réteget, akinek nem jutott munka, szép lassan elpusztulni. Ez legalább a temetkezési iparágat fellendítené egy kis időre.

Válaszút elé érkeztünk. A probléma magától nem fog megoldódni. Jól át kell gondolni a helyzetet, és dönteni, hogy az emberség vagy az embertelenség irányába akarjuk fordítani az emberiség hajójának kormánykerekét.

- Szarka Margit, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában