Helyi közélet

2013.12.18. 18:25

Nincs járvány, de halmozottan fordulnak elő Hepatitis-megbetegedések

Hajdú-Bihar - Összesen 12 Hepatitis-A megbetegedés volt december 16-ig három hajdúvárosban.

Hajdú-Bihar - Összesen 12 Hepatitis-A megbetegedés volt december 16-ig három hajdúvárosban.

Míg az év korábbi szakaszában egyetlen egy Hepatitis A - megbetegedést sem jelentettek, október óta Hajdúnánáson eddig 4, Hajdúböszörményben és Hajdúdorogon 2-2 esetet diagnosztizáltak (Hajdúdorogon továbbá júliusban egy, augusztusban 3 megbetegedés történt). Folyamatos fertőtlenítésről és járványügyi megfigyelésről tájékoztató plakátokat helyeztek el a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Hajdúböszörményi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete illetékességi területén, elsősorban Hajdúnánáson, az utóbbi napokban. Dr. Balogh Éva járási tisztifőorvos arról tájékoztatott, hogy intézetük valamennyi esetet kivizsgálta, amely során járványügyi megfigyelés alá helyezték (30 nap) a betegek közvetlen környezetében élőket (család, munkahelyi kontaktok), és gondoskodtak azok védőoltásáról. Eddig illetékességi területükön 225 személy védőoltását szervezték meg. Ez még nem járvány, és várhatóan a téli szünetben meg is áll a betegség terjedése, hiszen ezen a héten nem jelentettek új esetet.

A lappangási ideje 2-8 hét, már sárgaság előtt fertőzhet

A Hajdúböszörményben, Hajdúdorogon és Hajdúnánáson utóbbi hetekben előfordult Hepatitis-A megbetegedések egy része összefüggésben lehet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zajló ilyen típusú járványokkal. A betegség előfordulásához hozzájárulhatott a lakosok ingázása (munkahelyre, iskolába) a települések között. A betegség odafigyeléssel megelőzhető, ezért mint arról dr. Balogh Éva járási tisztifőorvos tájékoztatott, iskolavédőnőkön keresztül felhívták a figyelmet az oktatási intézményekben a helyes kézmosásra, és annak fontosságára. A háziorvosok a gyanús eseteket is jelentik, a minél gyorsabb járványügyi intézkedések végrehajtása érdekében. A vírus széklettel szennyezett kéz, tárgyak, beszennyezett nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt élelmiszerek, szennyezett ivó - és fürdővíz útján terjedhet. A higiénia és a védőoltás előzheti meg.

- HBN-BB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában