Helyi közélet

2013.12.09. 12:35

Kutyatartók rövid pórázon

Debrecen - Nem tanfolyamfüggő a jól működő kutya-ember páros.

Debrecen - Nem tanfolyamfüggő a jól működő kutya-ember páros.

Sem az ordítozó gyalogos, sem a gördeszkájáról leguruló fiú nem zavarja meg Leót a rotweilert abban, hogy folyamatosan gazdáját figyelve sétáljon. A kutya meginog kicsit az orra előtt lóbált májkrémes kenyérnél és érdeklődve megindul az azt tartó lány felé, ám gazdája figyelmeztető hangjára azonnal visszafordul és a lábához „igazodva” követi őt. Az eb átment volna azon a vizsgán, amelyet a Debreceni Kutyaiskola Kelet-Magyarország I. Tükör Iskolája tesztelt vasárnap. A cél, hogy a vizsgával feloldhassák az új pórázrendeletet.

A legnagyobb baj az új szabállyal az, hogy mindenkire vonatkozik – véli Nagy Annamária, az iskola vezetője. – A pár hónapos kutyától a „tomboló őrző-védő” fajtákig minden négylábúra pórázt tenne a törvény, miközben vannak olyan gazdák jelenleg is, akár kutyaiskola látogatása nélkül, akik képesek kontrollálni az állatot. Nem a tökéletes kutyát és gazdát keressük, a négylábúak ösztönszerűen kitörhetnek egy-egy szituációban, de fontos, hogy ilyenkor hathatósan tudjunk reagálni – mondta. Hangsúlyozta: nem tanfolyamfüggő, hogy egy páros jól működjön.

– Most is vannak jelen olyanok, akik sosem jártak kutyaiskolába, de van, akinek hetekig, sőt évekig tart ez a fajta kapcsolat kialakítása. Utóbbi gyakorta abból adódik, hogy emberként kezeljük az állatot, ami sem a gazdának sem az ebnek nem jó – mutatott rá.

A Tükörközösség országszerte teszteli a vizsgarendszert, amellyel a „kézben tartó” korlátozó képességét és a páros szabad sétálásra való alkalmasságát tanulmányozzák provokatív szituációkban. A négylábúnak és gazdájának hat feladatot kell elvégeznie, többek között tömegben kelnek át a zebrán, babakocsit tolnak el mellettük, étellel vagy nevén szólítva igyekeznek elcsalni az állatot irányítója mellől, acsarkodó kistestű kutyával próbálják megzavarni.

– Videókat készítünk és összesítjük a tapasztalatainkat, amelyekkel a minisztériumhoz fordulhatunk. Szeretnénk elérni, hogy a vizsgát elvégző tudatos gazdákat ne kötelezzék a folytonos pórázhasználatra – mondta az iskolavezető.

HBN-HABE


Szabálysértés…

Egy márciusban nyilvánosságra hozott törvénymódosítási javaslat szabálysértéssé minősítette volna a póráz nélküli városi kutyasétáltatást. Akkor nyílt levélben fordult a törvényalkotóhoz Korom Gábor, a Tükör módszer és a magyarországi Tükör Kutyaiskolák közösségének megalapítója, a szigorítás azután kikerült a tervezetből.

Egy novemberi parlamenti döntés nyomán viszont szabálysértésnek minősül, ha valaki a kutyáját természeti, védett természeti területen vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja. Debrecenben például ilyennek számít a Nagyerdő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában