Helyi közélet

2013.12.11. 14:45

Kincs reményében döntötték ki

Antananarivo, Debrecen - Egyelőre kérdéses, hogy lesz-e lehetősége a debreceni filmesnek újabb emlékoszlop állítására.

Antananarivo, Debrecen - Egyelőre kérdéses, hogy lesz-e lehetősége a debreceni filmesnek újabb emlékoszlop állítására.

Cséke Zsolt egyszemélyes kultúrharcáról Benyovszky Móric emlékéért már több alkalommal írtunk a Naplóban. Legutóbb a Visszatérés Benyovszky-szigetére című dokumentum filmje kapcsán, melynek bemutatóján csordulásig töltötte a mozitermet a cívisvárosi közönség. Az alkotásban a rendező-operatőr visszatért 1995-ös madagaszkári barangolásai helyszínére, ahol azzal szembesült, hogy a dzsungel közepén – Benyovszky feltételezett sírhelyén – felállított emlékoszlopát megrongálták, s egy szlovák táblát tettek a magyar nyelvű helyére. (Mint köztudott a szomszédos ország nem kevés pénzt és energiát fektet abba, hogy szlovákként tüntesse fel a magyar világutazót, aki ugyan valóban a Szlovákia területén lévő Verbón született, de az akkor még Magyarország volt – a szerk.) 2010-ben tehát Cséke újra helyreállította az emlékművet, ami ezúttal szomorúbb sorsra jutott.

Szlovák üzenet jött

A debreceni filmes néhány napja egy Benyovszky emlékeit kutató szlovák filmes csapattól kapott hírt (és képeket) arról, hogy a mementót ezúttal ledöntötték. Mint a filmesek közölték, a környékre érkezett illegálisan rózsafákat kivágó emberek kincset sejtettek a betonoszlop alatt, ezért lerombolták.

– A síremlék táblái még megvannak, mert az egyik még mindig rajta maradt, míg a másaikat egy közeli faluban lakó egyik férfi őrzi. A szlovákok a mostani útjukon Benyovszky sírját kutatták fémkeresővel illetve szintén állítottak egy jelképes síremléket a „szlovák” Benyovszkynak és erről egy újabb filmet is forgatnak – részletezte Cséke Zsolt a történeket lapunknak, eljuttatva hozzánk a szlovákok fotóit. Hogy lesz-e lehetősége újra Madagaszkárra menni és helyreállítani az emlékoszlopot, egyelőre kérdéses. Eddigi munkásságát tekintve azonban nem kizárható, hogy ismét belevág egy újabb kultúrmisszióba.

HBN-Fabók Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában