Helyi közélet

2013.12.23. 12:07

Karácsonyi Együtténeklés Körösszegapátiban

Körösszegapáti - Tizennyolcadik alkalommal gyűlnek össze a községben „Karácsonyi Együtténeklés” elnevezésű találkozóra a település lakói.

Körösszegapáti - Tizennyolcadik alkalommal gyűlnek össze a községben „Karácsonyi Együtténeklés” elnevezésű találkozóra a település lakói.

Erre az alkalomra az ortodox templomban került sor. A közönség tagjai pedig szívesen megjelennek az ünnepi összejövetelen független attól, hogy milyen vallásúak.

Pántya Péter tanár úr, a helyi ortodox egyház akkori kántora azzal a céllal hívta össze a találkozót, hogy a templomban énekeljenek az éneklő csoportok karácsonyi énekeket, dalokat.

Azóta minden évben különböző helyekről éneklő csoportok, énekkarok, kórusok jelennek meg a településen és énekelnek szebbnél szebb énekeket a közelgő ünnepről, a szeretetről és a békéről.

A helyi református egyházközösség énekkara már harmadik éve, hogy résztvevője a kórustalálkozónak.

Dr. Oriegen Sabau ortodox tisztelendő köszöntötte a megjelent vendégeket. Hangsúlyozta, hogy örül annak, hogy e településen békességben, egyetértésben élnek egymás mellett az itt lakó emberek független attól, hogy milyen anyanyelvűek, melyik templomba járnak.

Csizmadia Tibor református lelkész kiegészítette társa gondolatait. Az egymás tisztelete és megbecsülése nemcsak az ünnepnapokon kell, hogy legyen, hanem az év más napjain is – mondta.

A helyi református gyülekezeti énekkar egyházi énekekkel készült a találkozóra Csizmadia Tibor tiszteletes vezetésével. A legtöbb karácsonyi ének ismert volt a közönség körében.

Dr. Carmen Rus karnagy vezetésével lépett fel a Harmónia énekkar. Ők magyar és román nyelven énekeltek karácsonyi énekeket, klasszikus feldolgozásokat az egyházi ünneppel kapcsolatban.

Az esemény zárásaként Vad Erzsébet iskolaigazgató kedves szavakkal méltatta az ünnepet és köszönetet mondott a helyi Román Nemzetiségi Önkormányzatnak, az Ortodox egyháznak, a Körösszegapáti Románok egyesületének, hogy segítették a már hagyományos ünnepség megrendezését.

Az együtténeklés befejezése után szerény vendéglátás következett, mely lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők együtt legyenek és ünnepeljenek.

- Vmirjáncki József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában