Helyi közélet

2013.12.05. 15:07

A leggyámoltalanbbak életesélyeit növelik

Debrecen - Több mint félmilliárd forintból fejlesztettek a gyermekgyógyászati intézetben.

Debrecen - Több mint félmilliárd forintból fejlesztettek a gyermekgyógyászati intézetben.

Megvalósult az évek óta tervezett informatikai és műszerfejlesztés a DEOEC Gyermekgyógyászati Intézetében – mondta el dr. Balla György akadémikus, a program szakmai vezetője a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Az országosan kimagasló minőségi mutatókkal, eredményekkel büszkélkedő Perinatális Intenzív Centrumban uniós támogatással korszerűsödött a koraszülöttek és kritikus állapotú csecsemők ellátása, nagyobb esélyt kapva az egészséges, teljes élethez.

A támogatás nyomán a kis súlyú koraszülöttek, kritikus állapotú újszülöttek és csecsemők gyógyításához nélkülözhetetlen eszközpark újult meg. Többek között modern inkubátorokat, gyógyszeradagoló pumpákat, lélegeztető gépeket, betegőrző monitorokat szereztek be, illetve kiépítettek egy olyan új informatikai észlelőrendszert is, ami folyamatosan rögzíti, elemzi a betegek életparamétereinek, segítve ezzel a gyógyító munkát – tájékoztatott prof. dr. Balla György, a Gyermekgyógyászati Intézet igazgatója.

Óriási fejlődés

A sajtótájékoztatón elhangzott, olyan komplex, jól felszerelt koraszülött intenzív osztályt alakítottak ki, amelyben minden eszköz – a hordozható és sterilizálható munkaállomások, a korszerű inkubátorok, a lélegeztető és az automatikus gyógyszeradagoló – összeköttetésben áll a koraszülötteket felügyelő informatikai rendszerrel és a kórházban működő MedSolution medikai rendszerrel. Az őrző központból minden koraszülött távolról is felügyelhető, a szakszemélyzet azonnal képes reagálni a legapróbb eltérésekre, veszélyhelyzetekre. Ezek a fejlesztések a betegbiztonság szempontjából óriási fejlődést jelentenek, további esélyeket adnak az igen kis súllyal született, veszélyeztetett koraszülötteknek nemcsak az életben maradáshoz, de a felnőttkori minőségi élet alapjaihoz is.

Főként a régiónak

A 40 ággyal működő Perinatális Intenzív Centrum elsősorban az Észak-Alföldi régiót látja el, de az ország egész területéről fogadja a koraszülötteket, illetve az öröklött, vagy méhen belüli ártalom miatt időre, de károsodással, rendellenességgel született, esetleg traumát elszenvedett és emiatt speciális gyermeksebészeti, idegsebészeti beavatkozást igénylő újszülötteket, csecsemőket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában