Helyi közélet

2013.11.11. 12:16

Őszinte érdeklődés a beszélgetés titka

Debrecen - „<em>Nem éreznénk magunkat ilyen rosszul, ha a világból többet látnánk</em>”.

Debrecen - „Nem éreznénk magunkat ilyen rosszul, ha a világból többet látnánk”.A Pro Európa-díjas újságíró, akit a debreceni Kőr Dáma Egyesület látott vendégül szerdán, természetessége titkáról, élete első kudarcáról és a Ridikülről éppoly közvetlenséggel beszélt, mint arról, hogy mit tanult a bárkinek „felkínálkozó” kambodzsai gyermekeket látva és a sikertelen örökbefogadási kísérlet során. Az elegáns megjelenésű műsorvezetőnőről már az első mondatából kiderül, hogy élete sikeres szerepei mellett főként anya. Bemutatásánál Porkoláb Gyöngyi klubelnökkel közös titok tudójaként mosolyogtak össze. Mint mondták, megismerkedésük első percei szabadkozással teltek, amiért gyermekeik napirendjének borulása miatt mindketten késtek az általuk megbeszélt időpontról.

– Már nincs miért titkokat őriznem – válaszolta Jakupcsek Gabriella a beszélgetést vezető Tóth Juditnak, aki a műsorvezető legszembetűnőbb tulajdonságait, természetességét és őszinteségét emelte ki elsőként.

– Ez utóbbira a szakmámban is szükségem van. Hogyan is várhatom el mások kitárulkozását, ha én nem adok magamból. Őszintén kíváncsinak kell lennem, ha nem csak riporter, hanem beszélgetőtárs szeretnék lenni, és ez az olyan témákra is vonatkozik, amiben nem vagyok otthon. A Ridikülben eleinte felsóhajtottam a barkács témakör láttán, de hamar rájöttem, hogy a közönséget nem kizárólag az én kedvenceim érdeklik. Az én dolgom az, hogy valós érdeklődéssel kérdezzek. A tárgykört három hétre előre tisztázzuk, szereplőink is jó előre megtudják, miről lesz szó, hogy összeszedhessék a gondolataikat. A műsor egyik nehézsége, hogy a három nő aznap találkozik először, és bizony nem mindig működik a kémia. Alapvetés, hogy olyanokat hívunk, akik valamit letettek az asztalra. „Celebek” tehát nem jöhetnek, de az anyukájuk például igen. A szerkesztőknek folyton duruzsolom, hogy legyen a műsorban egy izgalmas civil nő is, de egyelőre nem túl nyitottak – mondta.

- A műsorért egyébként sokat lobbiztam a televízió vezetésénél, szerintem hiánypótló, és nagyon szeretem. Baj akkor van, ha olyat kell tenni, amiről érezzük, hogy nem a miénk. Nekem ilyen volt a Mokka, a hírszerzés egy külön szakma. Szorongtam, alig aludtam, akárcsak a Színművészetin, ahová második próbálkozásra felvettek. Fiatalkori álmom volt, hogy színész leszek, aztán rájöttem, hogy nem tudom a kreativitásom megélni a kötött szövegekben, és túl szemérmes voltam – idézte fel.

Élete nagy kudarca volt, amikor a feszültségtől ötven kilósra fogyva, egy tanára figyelmeztetése nyomán bölcsész szakra váltott. A megújulás kapcsán Tóth Judit a szokatlanul kitolódott gyermekvállalást is szóba hozta.

– A sajtótól ugyan megkaptam a felelőtlenség vádját, amiért 46 évesen szültem, de az utcán sokan jöttek oda gratulálni és közölni, hogy a példám miatt újragondolták az életüket. Az én édesapám 8 éves koromban halt meg, a sors kiszámíthatatlan, a fiaimat arra nevelem, hogy mindig ott legyenek ők hárman egymásnak – mondta Jakupcsek Gabriella, aki kizárólag a törvényi akadályok miatt nem fogadott örökbe egy kambodzsai gyereket.

HBN–HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában