Helyi közélet

2013.11.07. 08:46

Lehetőség a tehetségért

Debrecen - „Keress olyan mestert, akinek szelleme világos, tudása nagy és szíve jó” – egy bölcs és az OFI jelmondata.

Debrecen - „Keress olyan mestert, akinek szelleme világos, tudása nagy és szíve jó” – egy bölcs és az OFI jelmondata.

A természettudományos gazdagító programokra, informatikus géniuszokra, népi kultúrára és a tehetségsegítők munkájának díjazására is kiemelt figyelmet fordítanak a Nemzeti Tehetség Program 2013–14- es tanévi cselekvési program pályázatainak kiírása során – számolt be dr. Szvathné dr. Szalay Márta szerdán a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában, a tájékoztató rendezvénysorozat ötödik helyszínén.

A záróesemény a húszéves programterv szakmai irányításáért felelős Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgató- helyettese elmondta: Hajdú-Bihar megye és azon belül is Debrecen országszerte kiemelkedő eredményeket ér el tehetséggondozás terén. Ez jól látszik a benyújtott pályázatok számán, minőségén és az elnyert összegek mértékén. Több mint két millió forint pályázati forrás segítségével újult meg a Vénkerti Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Iskola Fészek Galériája. A kéthetes művészeti kurzuson festő, és tűzzománc tagozatos diákok szabtak új arculatot a renovált helyiségnek, amelyben a tábor alatt készült művek kiállítótere is lett. A tánc szakos tanulók a megnyitó színvonaláról gondoskodtak – mondta a rendezvényen Gyarmatiné Piránszki Nóra igazgató.

Jó példáról számolt be a Szoboszlói Úti Általános Iskola igazgatója dr. Pakurár Miklósné is. Az intézmény a negyedik alkalommal megszervezett nemzetközi angol olvasási verseny lebonyolításához nyert anyagi segítséget legutóbb. Az ENGREAD-en 13 ország 901 diákja indult.

Hátrányból indulók

Az iskolaigazgatóknak, illetve képviselőiknek tartott előadásban az Arany János Tehetséggondozó Programokról beszélt dr. Polonkai Mária. A hátrányos helyzetű diákokat felkaroló program a megyében három helyen, egy debreceni, egy hajdúböszörményi és egy püspökladányi intézményben segít érettségihez, szakmához juttatni speciális nevelési igényű fiatalokat – ismertette a Nemzeti Tehetségfejlesztő Központ szakmai vezetője. A program bölcsője a megyeszékhely: az itt működő civil szervezetet, a Magyar Tehetséggondozó Társaságot kérték fel 2000-ben az „intézményesített” tehetséggondozás szakmai alapjainak megteremtésére.

HBN-HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában