Helyi közélet

2013.11.28. 07:32

Közmunkában tanulnak

Debrecen - Négy helyszínen 1235 közfoglalkoztatott kezdheti meg a tanulást hétfőn Debrecenben.

Debrecen - Négy helyszínen 1235 közfoglalkoztatott kezdheti meg a tanulást hétfőn Debrecenben.

Az egy és négy hónap közötti időtartamú képzések végén kétszáz főnek nyílik lehetősége betanított parkgondozó, egészségőr, konyhai kisegítő és települési karbantartó akkreditált vizsgát tenni, illetve OKJ végzettséget szerezni kisteljesítményű kazánfűtőként, motorfűrész kezelőként, illetve kerti munkásként.

Több, mint ezer ember alapkompetenciáit fejlesztenék, értőbb írásra, olvasásra, önéletrajz készítésre és közösségi viselkedési normákra tanítanák őket annak érdekében, hogy több esélyük legyen egy jövőbeli állásinterjún vagy a hivatalokban az elintézendő feladatok során.

– Ahogyan az egyik roma jelentkező ma nagyon pontosan megfogalmazta: a tanfolyamok segítik az integrációt – számolt be Pethe Tamás, a debreceni közmunkásokat foglalkoztató DEHUSZ Nkft. ügyvezetője. Mint mondta a kurzusok előfeltétele a közfoglalkoztatási státusz, ezért – ugyan a képzést nem a nonprofit szervezet tartja – az első lépés a kft-vel való szerződéskötés, ezt szerda estig nyolcszázötvenen tették meg.

A résztvevők napi hat órát ülnek az iskolapadban és kettőt készülnek a képzésre, így nyolcórás közfoglalkoztatotti bért, havi nettó 49 453 Forintot kapnak — válaszolta kérdésünkre a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, Dr. Mező Barna.

HBN-HaBe


Folyamatosan van lehetőség

Jelenleg Hajdú-Bihar megyében 20181 fő dolgozik közfoglalkoztatottként, ezen belül Debrecenben 2296–an. A közmunkások többek között parkgondozási, adminisztrációs feladatokat látnak el, idősgondozásban vesznek részt, később az utak síktalanításában és a hóeltakarításban is besegítenek. Az országos programok keretében vízelvezető árkokat tisztítanak és felújítási munkákat végeznek, míg a Start mintaprogramok nyomán növénytermesztésben és állattartásban segédkeztek, illetve közút hálózat megújításán dolgoznak. 2013 decemberében megyénkben tervezetten 1280 fő, ebből a megyeszékhelyen 465 fő, míg 2014 januárban a megyében 4012 fő lép be a közfoglalkoztatási rendszerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában