Helyi közélet

2013.11.19. 14:36

Felfüggesztett börtön a szocpol-csalóknak

Debrecen – Az elsőfokú ítélet ellen többen fellebbeztek, mások elfogadták, vagy még gondolkodnak.

Debrecen – Az elsőfokú ítélet ellen többen fellebbeztek, mások elfogadták, vagy még gondolkodnak.

Négyszázötven-ezertől 2,4 millió forintig terjedő szocpolok jogosulatlan megszerzése (költségvetési csalás), annak kísérlete, és ezzel összefüggő bűncselekmények (hamis magánokirat felhasználás, közokirat-hamisítás) miatt nyilvánított bűnösnek kedden első fokon húsz vádlottat a Debreceni Járásbíróság.

A tényállás alapján a bűncselekmény-sorozat főszervezője egy építési vállalkozó, D. Károly volt, aki 2009-ben sajátos módon próbált kiutat találni a gazdasági válságból: a hivatásos hitelközvetítőként dolgozó H. Gáborral és K. Györggyel olyan szegényeket nyertek meg csaláshoz, akik valamennyi fizetség ellenében hajlandóak voltak kockáztatni (őket „hajtotta fel” az utóbb említett férfi). A vádlottak debreceni, hajdúsámsoni és derecskei lakásokra színlelt adásvételi szerződéseket kötöttek úgy, hogy valójában csak az állami lakástámogatás megszerzése vezérelte őket.

Céljuk érdekében fiktív munkaszerződéseket, hamis munkáltatói és TB-igazolásokat is használtak. Tettükért 5 hónaptól 2 évig terjedő – végrehajtásában 2,3, illetve 5 évre felfüggesztett – szabadságvesztéssel sújtotta őket dr. Szalontai Krisztina bíró, aki az ítélethirdetésen megjegyezte: a nyomozó hatóságok munkája nem volt a legtökéletesebb, különben többen is a vádlottak padjára kerülhettek volna.

További részletek a szerdai Naplóban!

HBN–RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában