Helyi közélet

2013.11.20. 07:39

Egyéni elhatározás kérdése a végleges letelepedés

Debrecen - Bárki bármeddig tartózkodhat külföldön, anélkül, hogy a hazai személyi igazolványát és lakcímkártyáját bevonnák.

Debrecen - Bárki bármeddig tartózkodhat külföldön, anélkül, hogy a hazai személyi igazolványát és lakcímkártyáját bevonnák.

Ezek érvénytelenítése a hazai törvények alapján csupán a polgár döntésén múlik. Ha ugyanis a külföldön munkát vállaló személy véglegesen szeretne letelepedni más országban, akkor ezen igényét jeleznie kell bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél. Az elhatározását követően le kell adnia a személyi igazolványt és a lakcímkártyát melyet követően az állampolgár útlevéllel tudja magát igazolni, illetve egy másik lakcímkártyát is kap, amellyel igazolni tudja, hogy ő egy külföldön élő magyar állampolgár – tudtuk meg a D.A.S. Jogvédelmi Zrt.–től.

A cég egyik munkatársa elmondta: erre az adott ország jogszabályai miatt lehet szükség. Bizonyos államokban például meghatározzák, hogy mennyi ideig használhatja az ideiglenesen letelepedő egyén a haza rendszámú autóját. Ennek lejártával mérlegelni kell. A magyar rendszámú autó üzembentartóját ellenőrizhetik, hogy van-e Magyarországon bejelentett lakcíme és évente legalább egyszer ott jár-e.

Két bejelentés kötelező

– A külföldön munkát vállalók az ország elhagyását kötelesek jelenteni a társadalombiztosítási szervek felé és a NAV felé minden esetben, ha három hónapon túl ott is maradnak – hívja fel a figyelmet a M.A.H. RENT Kft cégvezetője. Mint a debreceni telephelyű munkaerő közvetítő társaság vezetője mondta: egyre kevesebbeknek kell ezen gondolkodnia, mivel a tavaly óta egyre szigorúbb feltételeket szabnak a külföldi munkaadók. – A vasipari feladatoknál is alapfeltétel a nyelvtudás, épp ezért jó ideje nem is foglalkozunk külföldre való közvetítéssel – vallotta.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában