Helyi közélet

2013.11.29. 12:54

Egészségügyi integráció Debrecenben

Debrecen - Egységes debreceni betegellátó-rendszer létrehozását kezdeményezi a szakminiszternél a város önkormányzata és az egyetem.

Debrecen - Egységes debreceni betegellátó-rendszer létrehozását kezdeményezi a szakminiszternél a város önkormányzata és az egyetem.

Az erről szóló levelet Kósa Lajos polgármester és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora írta alá az intézmény Főépületében november 29-én tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.

A város és az egyetem közös szándéka, hogy az itt működő állami betegellátó intézményekből egységes rendszer jöjjön létre a Debreceni Egyetem szervezeti és működési keretein belül. Ennek érdekében arra kérik Balog Zoltán minisztert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjét, járuljon hozzá, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet adja át 2014. január 1-től a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet fenntartói jogát a Debreceni Egyetemnek.

- A párhuzamok megszüntetésével hatékonyabbá válhat betegellátás, és országosan is példaértékű modell valósulna meg - mondta a sajtótájékoztatón Kósa Lajos.

A polgármester kiemelte: 15 éve keresik annak a lehetőségét, hogy a városban működő gyógyító intézmények integráltan működhessenek. Eddig ez az eltérő fenntartói szerkezet miatt nem sikerült, így csak néhány szakterületen, például a kardiológiai és a traumatológiai ellátásban működtek együtt az intézmények. Az integrációval az ország legnagyobb betegellátó rendszere jöhet létre Debrecenben.

- Az egységes irányítás orvos-szakmai szempontból is unikális lenne, ami egyszerűsítené a beteg-utakat és erősítené az együttműködést - hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor.

A szervezeti és szakmai integrációt - amellyel az ország legnagyobb egészségügyi intézménye jönne létre 42,5 milliárd forintos évi OEP-finanszírozással - a tervek szerint hat hónap alatt végezné el a rektor irányította szakmai testület. A rektor hozzátette: az első becslések szerint az új rendszerben - a kapacitások csökkentése nélkül - éves szinten másfél milliárd forint tartalék keletkezhet, amit szintén a betegellátás javítására tudnak fordítani.

www.unideb.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában