Helyi közélet

2013.10.08. 10:29

Orvosok, ápolók és betegek ezúttal közösen tanácskoztak

Debrecen - Számos új biológiai terápiás lehetőséget is bemutattak reményt adva az artritiszes betegeknek.

Debrecen - Számos új biológiai terápiás lehetőséget is bemutattak reményt adva az artritiszes betegeknek.

A Magyar Reumatológusok Egyesülete (MRE) 2012 őszén először választott vidéki elnököt, dr. Szekanecz Zoltán, a DEOEC Reumatológiai Tanszék-vezető személyében.

Az új elnökség első kongresszusát Debrecenben, a Kölcsey Központban tartotta szeptember 26-a és 29-e között. A több, mint 80 éves egyesület hagyományait megtartva a kongresszus a korábbiakhoz képest számos új elemmel gazdagodott. Mindenekelőtt a klasszikus, bejelentett előadásokon és posztereken alapuló kongresszust egy másfél napos ún. REAKTOR (Reumatológiai Akadémia Továbbképző Rendezvény) előzte meg, mely több mint 40 összefoglaló előadás keretében áttekintette a reumatológia egészét a mozgásszervi népbetegségektől (kopásos ízületi betegség-artrózis, csontritkulás, derékfájás), a gyulladásos kórképeken (artritiszek) keresztül a ritka kötőszöveti betegségekig. Ez a továbbképzés alkalmas volt a legújabb ismeretek gyors áttekintésére, továbbá segíthette a szakorvosjelöltek felkészülését a szakvizsgára.

Rekordlétszám

Az MRE kongresszusok történetében először párhuzamosan tanácskoztak az orvosok, szakdolgozók (ápolónők, gyógytornászok) és a betegek. A Kölcsey Központ termeit 580 orvos, 120 szakdolgozó és 250 beteg töltötte meg, rekordszámú, 850 fős részvételt produkálva - tudtuk meg prof. dr. Szekanecz Zoltántól. Az MRE elnöke hangsúlyozta: a kongresszus fénypontja szombaton az az egyórás fórum volt, melyben mindhárom csoport együtt tárgyalta meg a szakma égető kérdéseit.

Tematikus blokkok

- A könnyebb követhetőség érdekében a kongresszust tematikus blokkok formájában rendeztük meg, így az orvosi szekciókban egymás mellett kerültek tárgyalásra a klasszikus népbetegségekre, az artritiszekre, a biológiai terápiára, a rehabilitációra vonatkozó témák. Számos új, elsősorban biológiai terápiás lehetőséget is bemutattak, reményt adva az artritiszes betegek tízezreinek. A szakdolgozói programot újraélesztő-bemutató és Görög Ibolya, nyolc miniszterelnök protokollfőnökének nagyon élvezetes „gyógyítani illendően” című „show”-ja színesítette - adott ízelítőt a gazdag programfolyamból a szakember, hozzátéve: a betegek is megismerkedhettek a legújabb kezelési és életmódi módszerekkel.

Szekanecz professzor úgy fogalmazott, szakmai és „összetartási” szempontból is nagyon hasznos három és fél napot töltöttek együtt a debreceni kongresszuson.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában