Helyi közélet

2013.10.31. 15:23

Ha gyenge, ha tehetséges, fejlesztik

Álmosd - Folytathatja a Roma Láng Egyesület a hátrányos helyzetű diákok egyéni patronálását.

Álmosd - Folytathatja a Roma Láng Egyesület a hátrányos helyzetű diákok egyéni patronálását.

Nagyon sok gyerek indul olyan komoly – elsősorban szociális – hátrányokkal az iskolába, hogy jó képességei és igyekezete ellenére sem juthat messzire segítség nélkül.

Rájuk gondolva ült össze hét évvel ezelőtt néhány lelkes szakember, s a nem csekély számú támogató révén elkezdhették a fejlesztő munkát. Ma már erre gondolni se lehet – jegyezte meg egyikük, Oláhné Balogh Tímea programvezető szerdán, amikor a kezdeteket idézte Álmosdon, a Kölcsey Tanoda megnyitóján. Most azonban elnyerték az Új Széchényi Terv egyik programját, s vele a lehetőséget, hogy két éven át foglalkozzanak azokkal a tanulókkal – illetve közvetve a családokkal – akik erre igényt tartanak.

Az iskolával együttműködve zajlik a program. Jelenleg harmincnál több diákkal találkoznak rendszeresen, s dolgoznak egyéni fejlesztési tervek szerint. A megnyitón az egyik mentor, Pontáné Bujdosó Noémi elmondta, hogy a jelentkezőkkel különböző teszteket végeztek, amelyekkel felmérték többek között azt, hogyan viszonyulnak az őket körülvevő személyekhez, közösségekhez; milyen érzésekkel és igyekezettel viseltetnek a tanulás iránt. A program résztvevői ugyanis nemcsak egyes tantárgyak anyagának elsajátításában kapnak segítséget, hanem az úgynevezett szociális kompetenciáikat is fejlesztik: legyen több önbizalmuk, javuljon a kifejező- és érdekérvényesítő képességük, stb.

Kulturális programokat, a családoknak szóló rendezvényeket is tartanak – tudtuk meg egyebek mellett Portörőné Balogh Ibolya szakmai vezetőtől, aki hozzátette: a gyerekek jó részénél az a cél, hogy leküzdjék a hátrányaikat, másoknál pedig, hogy segítsék őket a tehetségük kibontakoztatásában. Pontáné Noémi ezt így fogalmazta meg: amiből lehet, abból fejleszteni akarjuk a gyerekeket, úgy, hogy közben érezzék jól magukat. A program – mint a megnyitón láthattuk – nem csak cigány gyerekeknek nyitott.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában