Helyi közélet

2013.10.10. 18:21

Egyre több a szemüveges

Debrecen - Sokan csak akkor törődnek a szemükkel amikor már komoly a baj.

Debrecen - Sokan csak akkor törődnek a szemükkel amikor már komoly a baj.

A látás világnapja október 10-e. Ebből az alkalomból arról kérdeztük a debreceni szemészeti klinika igazgatóját, dr. Berta Andrást, hogy miért viselnek egyre többen szemüveget, kontaktlencsét?

A szakember elmondta: jelenleg a lakosság 20-25 százaléka szemüveges, vagyis fénytörési hibában szenved, rövid-, vagy túllátó. A rövidlátók száma folyamatosan emelkedik, ami elsősorban az akceleráció következménye, azaz az egymást követő emberi generációk egyre magasabbak, nagyobbra nőnek. (Például a mai fiatal férfiak lába általában 44-es, 45-ös, ami néhány évtizede még extrém nagy méretnek számított.) A folyamat következtében a szemgolyó is egyre hosszabbra nő és minél hosszabb egy szemgolyó, a látás annál inkább a rövidlátás irányába tolódik el.

Tévé, számítógép

Abban, hogy egyre több ember visel szemüveget a korábbi közvélekedéssel szemben minden bizonnyal csak csekély szerepet játszik a sok tévézés, számítógép monitor bámulás. Az akceleráció mellett valószínűleg több tényező együttes hatása jelentkezik - fogalmazott a professzor. Szerinte ezek például a genetika, a táplálkozás milyensége, az életkörülmények, az életmód, sőt még kulturális különbségek is.

HBN-OCs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában