Helyi közélet

2013.10.14. 15:19

Csak szakértőben bízzunk!

Hajdú-Bihar - Az elmúlt időszakban szerencsére sem nagy számú, sem súlyos kimenetelű gombamérgezés nem történt megyénkben.

Hajdú-Bihar - Az elmúlt időszakban szerencsére sem nagy számú, sem súlyos kimenetelű gombamérgezés nem történt megyénkben.

A népegészségügyi szakigazgatási szerv tudomása szerint 2012-ben gombamérgezés nem fordult elő Hajdú-Biharban, 2011-ben és 2013-ban mostanáig egy-egy fő betegedett meg, magánháztartásban, saját gyűjtésű gombából készített, gyilkos galócát is tartalmazó gombapörkölt elfogyasztását követően. Mindketten kórházba kerültek, majd onnan gyógyultan távoztak – tájékoztatott dr. Gazdig Mária közegészségügyi osztályvezető.

A hűvösebbre forduló, csapadékosabb őszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának, a tapasztalatok szerint ezzel együtt jár, hogy a mérgezések száma is növekszik. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatához (OKBI ETTSZ) évente átlagosan száz-kétszáz bejelentés érkezik gombamérgezésről, de például 2010-ben, amikor az időjárás az átlagosnál csapadékosabb volt, 332 mérgezéses esetet regisztráltak. Az egészségügyi szolgáltatók jelentései szerint a gombamérgezések átlagosan 25-35 százaléka 14 év alatti gyermeket érint.

– Az erdőn, mezőn szedett gombát mindenképpen vizsgáltassuk meg szakellenőrrel – figyelmeztet Erdei Zoltán gombaszakértő. – Ezt még a rutinos gyűjtőknek is javaslom, hiszen az alkalmi gombaszedők óvatosak, a tapasztaltak viszont hajlamosak elsiklani a részletek felett, s ilyenkor történik meg a baj! Általános szabályok nincsenek, ami alapján megnyugtatóan kiszűrhető lenne a mérgező gomba; a legbiztosabb, ha szakértő mondja ki az összegyűjtött gombáinkról hogy ártalmatlanok.

Az egyik legveszélyesebb faj, a gyilkos galóca az egész országban elterjedt, Debrecen környéke pedig valósággal „hemzseg” tőle – intett a gombaszakértő. Találkozhatnak az erdőjárók kisméretű, a szegfűgombára hasonlító tölcsérgombákkal (parlagi-mezei tölcsérgomba, stb), továbbá kisméretű őzlábgombákkal is, melyek súlyosan mérgezőek – sorolta Erdei Zoltán. Megjegyezte: legyünk óvatosak, kár lenne a természetszeretet, a testmozgást és a gasztronómiai csemegéket „megmérgezni”!

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában