Helyi közélet

2013.10.10. 10:04

"Besózott" gyártelepek

Hajdú-Bihar - Berettyóújfalut az Elzett, Komádit pedig a kendergyár bezárása sokkolta.

Hajdú-Bihar - Berettyóújfalut az Elzett, Komádit pedig a kendergyár bezárása sokkolta.

Az évtizedeken át százaknak, sőt ezreknek munkát adó gyárak, ipari szövetkezetek csődbe jutása olyan súlyos sokkot okozott az érintett településeken, amiből a helyi munkaerőpiac napjainkig sem volt képes magához térni.

Berettyóújfaluban például ma nagyjából annyi regisztrált állástalant tartanak nyilván, ahányan a pártállam idején a helyi Elzett Művekben dolgoztak.

De a biharkeresztesiek is egyre erősebb nosztalgiával gondolnak vissza azokra az időkre, amikor a helyi fa- fém- és építőipari szövetkezetbe autóbuszokkal szállították a dolgozókat Komáditól Nagykerekiig.

Komádiban a hajdanvolt kendergyár elvesztése okozott pótolhatatlan veszteséget; már legalábbis ami a helyi foglalkoztatottság akkori és mai mértékét illeti. A szituáció valamennyi esetben nagyon hasonló volt: ezek a szocialista vállalatok, amelyek annak idején valójában a látens munkanélküliséget voltak hivatottak elfedni, piaci körülmények közé kerülve pillanatok alatt ellehetetlenültek.

Debrecenből például a komplett élelmiszeripar eltűnt, igaz, érkeztek helyettük magas hozzáadott értéket előállító, ezért ma is versenyképes cégek.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában