Helyi közélet

2013.10.15. 11:39

A pénzügyi cunami mindent vinne

Debrecen - Róna Péter, Kovács Árpád és Inotai András is bízik az amerikai "kiegyezésben".

Debrecen - Róna Péter, Kovács Árpád és Inotai András is bízik az amerikai "kiegyezésben".

- Egy esetleges amerikai csőd az egész felzárkózó, fejlődő világot rendkívül érzékenyen érintené, likviditás nélkül ugyanis ezek az periféria-országok nem finanszírozhatók - mondta el a Napló érdeklődésére Róna Péter közgazdász, a Bank of England korábbi kormányzója, akit kollégáival együtt az immár két hete tartó, és patthelyzettel fenyegető amerikai költségvetési vita világgazdaságra, illetve a magyar gazdaságra gyakorolt esetleges hatásairól kérdeztünk.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szerint nagyon valószínű, hogy az utolsó pillanatban megegyeznek a felek, hiszen egy esetleges csőd az Egyesült Államoknak se jönne jól.

- Nem hiszem, hogy az amerikai csőd bekövetkezik, de ha mégis, az megrengetné a világgazdaságot - válaszolta Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet nyugalmazott igazgatója. Olyan pénzügyi cunamit váltana ki, ami az árfolyamokra, az adósságokra, a hitelekre és a nemzetközi bankokra is valóságos csapást jelentene.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában