Helyi közélet

2013.10.16. 09:41

A kéményseprő hányszor csenget?

Debrecen - Egyre több helyen kötelező a szén-monoxid érzékelő felszerelése.

Debrecen - Egyre több helyen kötelező a szén-monoxid érzékelő felszerelése.

Szeptember végéig Hajdú-Biharban csaknem 30 ezer lakásba még nem jutottak be a kéményseprők, holott a kémények ellenőrzése a szén-monoxid-mérgezések megelőzését szolgálja - közölte Nyizsnyik Tibor, a Fütesz Kft. műszaki igazgatója annak kapcsán, hogy október közepén hivatalosan is megkezdődött a fűtési szezon. Mint elmondta: a megyében 200 ezer kéményhasználót tartanak nyilván. Nálunk a lakosság körülbelül 5 százaléka próbálja rendszeresen elkerülni, vagy felejti el a kötelező ellenőrzést.

Ha valakit nem találnak otthon a kéményseprők, írásos értesítést hagynak arról mikor mennek legközelebb, de telefonos és e-mailes időpont-egyeztetésre is van lehetőség.

Büntetés

A januártól érvényes új jogszabályok értelmében a kéményseprők két sikertelen ellenőrzési kísérletét követően a hatósági felügyeletet ellátó katasztrófavédelem felszólíthatja, végső esetben pedig meg is bírságolhatja azokat a lakástulajdonosokat, akikhez nem tud bemenni a kéményseprő. Nem a büntetés a cél, ám mindenképpen meg kívánják előzni a szén-monoxid-mérgezéseket - hangsúlyozta a szakember. Ezzel együtt a napokban 150 renitens címét átadtak a katasztrófavédelemnek.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában