Helyi közélet

2013.09.13. 15:16

Újra megnyitnák a gyilkossági dossziét

Debrecen - De nem a Balla Irma-ügyben, hanem egy újszentmargitai emberölés esetében.

Debrecen - De nem a Balla Irma-ügyben, hanem egy újszentmargitai emberölés esetében.

Perújítást kezdeményezett a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a 2006-ban jogerős felmentő határozattal lezárult „Burka-ügyben” – erősítette meg a Naplónak pénteken Fórizs Ildikó. A Debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője a konkrét ügyről nem árulhatott el többet, de azt elmondta: perújítást általában akkor indítványoznak, amikor adott ügyben olyan új körülmény bukkan fel, ami más megvilágításba helyezi a befejezett eljárást. Az új eljárást a Debreceni Törvényszék folytatja le, ugyanakkor a perújítás nem jár az adott ügy teljes újratárgyalásával.

Burka Ferencet és fiát a megyei bíróság 2002 márciusában 15, illetve 13 év fegyházzal sújtotta egy három évvel korábbi újszentmargitai emberölés miatt (az elkövetők vasrúddal vertek agyon egy 55 éves helybeli férfit). A Szegedi Ítélőtábla – másodfokon – a határozat megalapozatlanságára hivatkozva hatályon kívül helyezte azt, majd a megismételt első- és másodfokú eljárás során egyaránt felmentő ítélettel zárult. Mivel a két férfi a jogerős döntésig majdnem 6 évet töltött előzetes letartóztatásban, 20, illetve 25 millió forintot kaptak az államtól az általuk kezdeményezett kártalanítási polgári jogi perben.

HBN–RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában