Helyi közélet

2013.09.11. 10:26

Támogatnák a bioüzemanyagot

Budapest - A kelet-európai gazdálkodók a bioüzemanyagok támogatására szólítják fel a döntéshozókat.

Budapest - A kelet-európai gazdálkodók a bioüzemanyagok támogatására szólítják fel a döntéshozókat.

Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia agrárkamaráinak közös szekszárdi ülésén a mezőgazdasági termelők képviselői a fenntartható, termény-alapú bioüzemanyagok támogatására szólították fel az európai döntéshozókat.

Képesek rá

A négy visegrádi ország önmagában is képes az EU számára évi további 8 milliárd liter bioüzemanyag előállítására – ez a teljes kontinens közlekedési célú felhasználásának 1 %-át jelenti. Ezen felül Európa szójaalapú takarmány importjának 1/5-ét válthatja ki az az 5 millió tonna GMO és antibiotikum-mentes állati takarmányadalék, amely a bioüzemanyag-gyártás melléktermékeként jön létre.

Mindezt földhasználatbeli változás nélkül, pusztán növekvő hozamokkal és a művelés alól kivont földek rekultiválásával lehet elérni. Például a visegrádi országokban tapasztalt kukoricahozamok az osztrák termelők által elért hozam csupán 60 %-át teszik ki. Ezen hozamkülönbség egyetlen oka a kelet-európai mezőgazdaságok alacsony szintje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában