Helyi közélet

2013.09.04. 09:58

Milliókat ígérnek a vevők

Debrecen - Alig változott tavaly a termőföldek ára Hajdú-Bihar megyében. Ezzel kivételnek számítunk.

Debrecen - Alig változott tavaly a termőföldek ára Hajdú-Bihar megyében. Ezzel kivételnek számítunk.Hajdú-Biharban tavaly átlagosan 731 ezer 222 forintot ért az eladott termőföld-ingatlanok ára az OTP Jelzálogbank Termőföld Értéktérképének legfrissebb statisztikái szerint, ami csekély mértékű, mintegy 1 százalékos drágulásnak felel meg. Az elemzés alapján a megyében a legtöbb adásvételi tranzakció a szántókat érintette. Az országos adatok szerint tavaly töretlenül nőtt tovább a termőföldek piaca.

A drágák között

A megye így azon kevés térség között van, ahol tavaly számottevő változás nem történt, azonban még így is a legdrágábbak közé tartozik. Hajdú-Biharban 2012-ben az eladott termőföldek területe 8 százalékkal nőtt, így 9,2 ezer hektárt tett ki, az adásvételek háromnegyede a szántóföldeket érintette.

A teljes magyarországi termőföldpiac 2012-ben is töretlenül bővült: a tranzakciószám 8, az eladott földterület mérete pedig 5 százalékkal emelkedett. Tíz százalékkal nőtt az árszint is, 567 ezer forintról 626 ezer forintra hektáronként” – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

Az átlagár tekintetében minimális árcsökkenés csak Pest és Nógrád megyékben volt megfigyelhető, ugyanakkor nyolc megyében 10 százalék felett nőttek az árak; a legnagyobb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok (21%), Békés, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg (17-17%) megyékben. A legnagyobb eltérés, 2,5-szeres árkülönbség Nógrád és Győr-Moson-Sopron megye között mutatható ki, az előbbi esetében nagyjából 334 ezer forint, míg az utóbbi esetében 836 ezer forint a hektáronkénti egységár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában