Helyi közélet

2013.09.18. 08:51

Közmunkaprogram Pocsajon - több projekten keresztül

Pocsaj - A Startmunka program keretében Pocsajban több területen idén több mint 300 főt foglalkoztat az önkormányzat.

Pocsaj - A Startmunka program keretében Pocsajban több területen idén több mint 300 főt foglalkoztat az önkormányzat.

Az illegális hulladéklerakók felszámolása program eredményeként a település rendezettebb képet mutat, sok hulladék kerül összegyűjtésre konténerbe, melyet a Bihari Hulladékgazdálkodási Kft. szállít el.

Téli közfoglalkoztatás címen a bozótos területeket megtisztították, melyet a mezőgazdasági projekt keretében használt fel az önkormányzat. A cirok- és vesszőseprű készítő dolgozók jó minőségű seprűket készítenek, melyek értékesítésre kerülnek. A drótfonatok készítésébe is beletanultak a munkások, a fonatok minősége erősebb és strapabíróbb a kereskedelemben kaphatókénál.

Szintén a település tulajdonában lévő épületben – nem kis átalakítás után – egy gépekkel felszerelt szövőüzemet alakítottak ki. A szövőben szőnyegeket készítenek, a legyártott termékekre piac van, az anyagot biztosító cég visszavásárolja a kész terméket. Itt is több embernek tudnak munkát biztosítani.

A kézműves tevékenységeket szintén előtérbe helyezve a fazekasságot is könnyen megtanulták a munkások, agyagból különböző kerámiatermékek gyártása kezdődött meg. 

A vályogvetéssel a lakosság számára kívánják előteremteni a könnyen és olcsón elérhető építési anyagot.

A közlekedésminőség-javítása c. projektnél járdalapok gyártása, külterületi utak karbantartása valósult meg. Emellett még az utak melletti kaszálásra is sor került, és a mezőgazdasági földutak karbantartása is megtörtént, illetve folyamatos. Ugyanígy a közúthálózat karbantartása is, a padkaépítési projekt keretében zúzalék anyagot helyeztek el az utak mellett, megerősítve a padkákat.

Az aszfaltozás-kátyúzás is elengedhetetlen, a település úthálózatán sok a kátyú, ezek javítása is folyamatos.

Mezőgazdasági projekt

A mezőgazdasági projekt keretében a csatornák tisztítása során keletkezett fahulladékot is begyűjtötték, az erre a célra vásárolt aprítógéppel felaprították. Káposztát, paprikát, paradicsomot, uborkát termesztettek fóliában, ezeket az étkeztetéshez a helyi konyha hasznosítja, a palántoláshoz, gondozáshoz, öntözéshez folyamatos munkaerőkre van szükség. Burgonyát is termesztenek az önkormányzat földterületén, melyet szintén a konyha dolgoz fel. A pocsaji önkormányzat gombatermesztéssel is foglalkozik: szintén a közétkeztetés igényeinek kielégítése céljából. A termesztett gombát később szárítással, fagyasztással tartósítják.

Megújuló energiák

Az energiafűz telepítése is megtörtént, a kedvezőtlen időjárás miatt viszont a vártnál kisebb volt a növekedés, így egy évvel később végezhető el az első vágás. Az energiafűz termesztésével szeretné az önkormányzat az intézmények gázfogyasztását kiváltani, csökkenteni.

Ugyanígy csökkentené a fűtési költségeket a biomassza (faapríték, fahulladék, ciroknyesedék, kukoricakóró, növényi szár) felhasználása, valamint a pellettel való tüzelés. Az általános iskolában a legnagyobb a gázfogyasztás, ennek költségeit is szeretnék ily módon csökkenteni, valamint a papírbrikett gyártásával és felhasználásával.

A településen sok ember szorul házigondozásra, így az idősgondozás elengedhetetlen feladat. A dolgozók felkeresik a hozzájuk beosztott gondozásra szorulót, és a ház körüli teendőket elvégzik (bevásárlás, takarítás, fürdetés, mosás, stb.).

Állattenyésztés

Az önkormányzat kecsketenyésztéssel is fog foglalkozni, a hodályok építése már folyamatban van. A tej feldolgozására is gondoltak – tej, gomolya, sajt – szintén az étkeztetésben használja fel a konyha.

- Nagyné Kelemen Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában