Helyi közélet

2013.09.26. 19:03

Ki szedje a föld hasznát?

Hortobágy - A kormányzati szándék az, hogy egyéni gazdákat segítsen állami földek haszonbérletével.

Hortobágy - A kormányzati szándék az, hogy egyéni gazdákat segítsen állami földek haszonbérletével.A "Földet a gazdáknak" program keretében eddig állami földek haszonbérletét elnyert pályázók 80 százaléka természetes személy, akik között nagy számban találhatók fiatal gazdák is - jelentette be Bitay Márton államtitkár a Hortobágyon, ahol pályázati nyerteseknek adták át a haszonbérleti szerződéseiket. Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója arról beszélt, hogy a program keretében országosan haszonbérbe meghirdetett 250 ezer hektár földterületből 65 ezer hektár a nemzeti park területén van.

A Napló azt kérdezte az államtitkártól: erkölcsileg nem aggályos-e, ha a nemzeti földalapkezelő helyi vezetőjének a házastársa többszáz hektár állami föld haszonbérletére tesz szert a pályázaton? Bitay Márton erre úgy reagált, hogy a pályázat során a három legfontosabb paraméternek (helyben lakó, családi gazda nyerjen, aki állattartást vállal) valamennyi nyertes megfelelt.

- A pályáztatás során nem mérlegelés tárgya az, hogy egyébként milyen családi, rokoni vagy ismerettségi kapcsolatok mutathatók ki - közölte a politikus.

HBN-PA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában