Helyi közélet

2013.09.13. 14:47

Kéne is az eső, meg nem is

Hajdú-Bihar - A napraforgóra és a kukoricára már nem hiányzik, a talajmunkáknál viszont elkelne a csapadék.

Hajdú-Bihar - A napraforgóra és a kukoricára már nem hiányzik, a talajmunkáknál viszont elkelne a csapadék.Viszonylag csendes, eseménytelen időszaknak számít a mostani a növénytermesztők életében, hiszen a kalászosok betakarítása korábban megtörtént, a kukorica és a napraforgó még lábon várja, hogy beérjen a termés, és az őszi talajelőkészítési munkák sem pörögtek még fel igazán.

- A napraforgó vegyszeres vízelvonása megtörtént, néhány nap múlva megszárad és jöhet a betakarítás. A 43 ezer hektáron termesztett növénynél az előzetes termésbecslések 2,5 tonna/hektárról szólnak - tájékoztatta a Naplót Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatója.

A kukoricáról azt mondta, hogy a 120 ezer hektáros vetésterületen eddig itt-ott legfeljebb kényszerűségből vágták le a növényt, mégpedig az állattartók silónak. Egyelőre magas a takarmánynövény nedvességtartalma, érésben van, három hét még biztosan kell neki, hogy belemehessenek a táblákba a kombájnok. Kukoricából egyébként előzetesen és hektáranként 5,8 tonna termést valószínűsítettek a szakemberek. Kezdődik az ősziek talajelőkészítése is. Ehhez kellene az eső, a napraforgónak és a kukoricának azonban már nem hiányzik.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában