Helyi közélet

2013.09.18. 11:03

Fülbemászó veszedelem az úton

Debrecen - A fülhallgató közlekedési kockázatai kézenfekvőek, bár statisztikailag megyénkben nem jelentkeztek.

Debrecen - A fülhallgató közlekedési kockázatai kézenfekvőek, bár statisztikailag megyénkben nem jelentkeztek.Első hallásra talán nem is gondolnánk, hogy a fülhallgató használata – közlekedés közben – mennyire veszélyes „üzem”.

Nap mint nap láthatjuk, gyalogosan vagy kerékpárral közlekedve is mennyien hallgatnak zenét ily módon, különösen fiatalok. Fölösleges lenne bővebben taglalni, hogy a nagy hangerőn a fülbe „adagolt” zene elnyomja azokat a külső hangingereket, amelyek észlelése a biztonságos közlekedés szempontjából nagyon is fontos volna. Tavaly napvilágot látott sajtóhírek szerint az Egyesült Államokban 2004 és 2011 között megháromszorozódott az említett okokra visszavezethető halálos balesetek száma; az áldozatok mintegy kétharmada férfi, illetve 30 év alatti.

Nincs tudomásuk róla

Hajdú-Biharban azonban – mint megtudtuk – az általunk vázolt jelenség nem „terheli” a hivatalos baleseti mutatókat.

– A rendőrségnek a megyei főkapitányság illetékességi területén olyan balesetről nincs tudomása, amely összefüggésbe hozható lenne a közlekedés közben használt fülhallgatóval történő zenehallgatással – derült ki dr. Dobó Dénes zászlós megkeresésünkre adott tájékoztatásából. A sajtóreferens ugyanakkor – a statisztikai háttér megvilágításaképp – hozzátette: – Ha egy baleset adott esetben azért következne be, mert valaki túl hangosan hallgatja vezetés közben a zenét, annak a körülménynek a bizonyítása a későbbi eljárásban már nehézségekbe ütközhet, kivéve persze azt az esetet, amikor a vezető önként feltárja a hatóság számára ezt a baleseti okot. Ennek hiányában azonban csak a figyelmetlen gondatlan vezetés állapítható meg, illetve bizonyítható – fogalmazott.

Van rá szabály

Esetünkre vonatkozóan, ha nem is konkrétan, de mégis fogalmaz meg kötelmeket a jog – derült ki dr. Dobó Dénes válaszaiból. Például, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 3. §-ában előírja, hogy aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles

(…) c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában