Helyi közélet

2013.09.12. 12:59

Balla Irma-gyilkosság - Bűncselekmény hiányában kérte felmentését az áldozat fia

Debrecen, 2013. szeptember 12., csütörtök (MTI) - Bűncselekmény hiányában kérte felmentését csütörtökön Schönstein Sándor, akit édesanyja, Balla Irma, egykori debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádol az ügyészség.

Debrecen, 2013. szeptember 12., csütörtök (MTI) - Bűncselekmény hiányában kérte felmentését csütörtökön Schönstein Sándor, akit édesanyja, Balla Irma, egykori debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádol az ügyészség.

Balla Irmát 2007 húsvétján gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség a fiát, Schönstein Sándort vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte.

A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék Bakó József vezette büntetőtanácsa bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort.

A vádlott és védője fellebbezést jelentett be annak érdekében, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában mondja ki a felmentő ítéletet.

Az ügyész a tényállás téves megállapítása miatt fellebbezett az ítélet ellen, kérve a bűnösség megállapítását, így került ismételten az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

Ficsór Gabriella büntetőtanácsa csütörtökön nyilvános ülést tartott az ügyben, ahol Tudja Judit fellebbviteli főügyész bejelentette, az ügyészség fenntartja korábbi kérelmét az újabb bizonyítási eljárás lefolytatására. Miután a táblabíróság ezt elutasította, az ügyész csaknem egyórás perbeszédében megismételte a vád meggyőződését arról, hogy a vádlott oltotta ki édesanyja élettét, s szerintük minden alapot nélkülöz az a kérés, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel Schönstein Sándort.

Az ügyész döntő jelentőségűnek ítélte, hogy a szakértők véleménye szerint a vádlott nem szavahihető, személyiségzavarral küzd, de nem kóros elmeállapotú.

Utalt az ügyész arra, hogy az áldozat alsóneműjén megtalálták fia DNS-ét, a vádlott körme alatt pedig vérnyomokat találtak. Felidézte, hogy a vádlott kiváló szerepjátékos volt, megtanulta manipulálni környezetét, s nem állt távol tőle az indulatkitörés sem.

Magyar György, a vádlott védője a védelem azon meggyőződését hangoztatta, hogy Schönstein Sándor nem követte el ezt a bűncselekményt, ezért kérte védence bűncselekmény hiányában történő felmentését.

A védelem szerint az ügyészség feltételezésekre alapozta a vádat, de - mint figyelmeztetett - a feltételezéseknek nincs bizonyító erejük. Ugyanakkor rámutatott a vád csúsztatásaira, például a védence körme alatt talált vérnyomokra, amiről az eljárásban kiderült, hogy nem az áldozattól származtak.

Elfogadhatatlannak nevezet az ügyészség álláspontját, hogy büntetlen előéletű védence annyira feldühödött volna, amiért anyja kizárta a lakásból, hogy ezután 15 percig kegyetlenül verte, majd megfojtotta. Magyar György utalt a rendőrségi nyomozás hiányosságaira, amelyeket a megismételt eljárásban a bíróság igyekezett pótolni, s annak ismeretében mentette fel védencét.

Magyar György kérte a táblabíróságtól elsődlegesen védence bűncselekmény hiányában történő felmentését, másodsorban az elsőfokú ítélet helybenhagyását.

Schönstein Sándor az utolsó szó jogán ártatlanságát hangoztatta, s kérte a bíróságot, hogy bűncselekmény hiányában mentse fel a vád alól.

Ficsór Gabriella tanácsvezető bíró bejelentette, az ítélőtábla büntetőtanácsa csütörtök kora délután határozatot hirdet az ügyben.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában