Helyi közélet

2013.09.17. 17:00

A munkanélküliség ellen szövetkeznek

Debrecen - A szövetkezetek hálózatán fennakadhatnak a süllyedő hátrányos helyzetűek.

Debrecen - A szövetkezetek hálózatán fennakadhatnak a süllyedő hátrányos helyzetűek.

– Értéket kell csinálni, egyelőre abból a kevéske pénzből, ami rendelkezésre áll, ez a hátrányos helyzetűek önfenntartásának záloga – hangsúlyozta Dr. Sipos Gyula vezérőrnagy, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Helyettes Államtitkárságának szakmai vezetője a szociális szövetkezetek alapítását és fejlesztését segítő program szakmai műhelymunkájának alkalmával szerdán Debrecenben.

A megyeházán több mint ötven polgármester, koordinátor, önkormányzati munkatárs gyűlt össze, hogy hasznos információkkal gazdagodjon ezen vállalkozások előnyeiről és az indításához szükséges pályázatról, tervekről.

Gazdasági és túlélési kényszer

Ma Magyarországon több mint 600 bejegyzett szociális szövetkezet található. A 2012 júliusában indult KoopeRáció+ szakmai vezetőinél pedig az Észak-alföldi régió negyvenöt települése jelezte, hogy vagy már el is indította eme társulati forma kialakítását. A kiemelt projekt szolgáltatásaival alapvetően hozzájárul a cégforma elterjesztéséhez, hálózatosodásához.

Gazdasági és túlélési kényszer van – fogalmazott a belügyminisztérium munkatársa – ezért ki kell használni Hajdú-Bihar megye különösen jó adottságait a mezőgazdasági termékek előállításához. A megvált intézményfenntartói rendszer nyomán a településvezetőknek lehetősége nyílik a helyi gazdasági élet irányításának kézbe vételére – mondta.

Aki keres, az talál

Bár az értékteremtés ideájától nem lehet eltérni a szociális szövetkezetek többre hivatottak, mint csupán a termékek előállítása. A jól felépített rendszerben piackutatási és integrációs feladatokat is találnak az agrárium terén nem kiemelkedő adottságú helyiségek.

A vállalatforma létrejötte az eddigi tapasztalatok szerint a szociális viszonyokat is pozitív irányba változtatja. A munkával, jövőt és életcélt, valamint közösségi hátteret találó emberekkel gazdagodó egyes településeken csökkent a bűnözések száma.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában