Helyi közélet

2013.08.09. 15:02

Saját cég a boldogság titka?

Debrecen - Egy nemzetközi kutatás szerint, az tudja egyensúlyban tartani a munkáját és a magánéletét, akinek saját vállalkozása van.

Debrecen - Egy nemzetközi kutatás szerint, az tudja egyensúlyban tartani a munkáját és a magánéletét, akinek saját vállalkozása van.

Mostanában egyre több munkával rendelkezőtől hallhatjuk, hogy bár papíron nyolc órát dolgoznak, a tényleges munkaidő ennél lényegesen hosszabb. Ráadásul sok helyen már néhány perces cigaretta-, vagy kávészünetek beiktatását is rossz néven veszik, miközben törvény írja elő, hogy óránként 10 perc pihenés minden dolgozónak jár.

Saját cég a siker titka?

Egy 90 országban, 26 ezer ember megkérdezése alapján készült kutatás eredménye szerint, akkor lehet az egyén igazán sikeres, ha saját vállalkozása van. Akkor ugyanis a munkája mellett jut ideje arra, hogy foglalkozzon a saját ügyeivel, családjával, hobbijával.

Mi a helyzet nálunk?

A magyar dolgozók panasza jogos - jelentette ki ezzel kapcsolatos kérdésünkre a Debreceni Egyetem Szociológiai Tanszékének vezetője. Csoba Judit elmondta: a magyarok túlterheltségének az a fő oka, hogy nálunk az aktív (15-64 éves) korú népességnek mindössze alig több mint 50 százaléka dolgozik hivatalosan. Az uniós átlag ezzel szemben 63-65 százalék. (Dániában ez eléri a 84 százalékot.)

Így érthető, hogy azok, akik Magyarországon dolgoznak, sokkal több időt töltenek munkával, mint a Nyugat-Európában élő munkavállalók.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában