Helyi közélet

2013.08.01. 10:31

Leáldozott Leninnek és Kun Bélának

Hajdú-Bihar - Balmazújvárosban a helyi születésűekről elnevezett utcák maradása is kérdéses volt.

Hajdú-Bihar - Balmazújvárosban a helyi születésűekről elnevezett utcák maradása is kérdéses volt.

Aligha van Magyarországon olyan település, amelynek – egy kivételével – valamennyi utcája elnevezése változik.

Telekházán ugyanis kizárólag a Gagarin utca neve marad érintetlen.

Mint az ismert, a közterületek átnevezését a parlament által 2012-ben elfogadott törvény tette szükségessé. Az Egyekhez tartozó Telekházán a lakosságot is bevonták a döntések előkészítésébe. „Nem szerettünk volna a lakosok feje fölött dönteni” – mondta a Naplónak dr. Miluczky Attila, Egyek polgármestere, aki hozzátette: a telekiek könnyen leírható nevű utcákban szeretnének lakni, idegen hangzású nevekről hallani sem akartak.

Egyeki mártír is névadó lett

A fórumon minden utca esetében az ott élő polgárok tettek javaslatot. Így lesz például a jelenleg még Lenin nevét viselő főutcából Teleki utca.

Különleges az egyeki Ságvári Endre utca esete is. A helyiek ugyanis aláírásokat gyűjtöttek azért, hogy a közterület a falu szülötte, az 56-os mártír, Szabó Pál nevét viselje a továbbiakban. „Úgy érzékelem, elfogadták a lakosok, hogy hamarosan új utcaneveket kell megszokniuk” – jegyezte meg a település első embere, aki arról is beszámolt, hogy az augusztusi testületi ülésen szavaznak a javaslatokról.

A helyiek végül maradtak

Balmazújvárosban tavasszal határoztak a megváltoztatandó utcák nevéről. Összesen 15 közterület átnevezése vált szükségessé, egyes döntések azonban a település közéletét is felkavarták. A városatyák ugyanis két olyan utca átkeresztelésére is javaslatot tettek, amely helyi kötődésű személy (R. Tóth Sára és Pokrócz Ferenc) nevét viselte. Az újvárosi születésű feminista mozgalmár emléke végül nem sérült, mivel a közterületek újbóli névadóztatása a Pozsonyi József helytörténészt is felvonultató szakértői bizottság javaslatára lekerült a napirendről. A helyi agrárszocialista megmozdulásokat vezető Pokrócz Ferencről elnevezett utca ügyében viszont az Akadémiához fordultak, amely nem javasolta a közterület-átnevezést.

Megváltozott többek között a Rózsa Ferenc utca neve is. Ez a közterület Mihalkó János nevét vette fel. A lakók azonban ezzel nem értettek egyet, így – engedve az ott élők kérésének – végül Rózsa utca lett belőle.

HBN-SZZSL

Egyek régi és új utcanevei

A Ságvári Endre utca neve Szabó Pál utca, a Korvin Ottó utca pedig a Corvin köz nevet veszi fel. Telekházán az Április 4. utcából Napsugár utca, a Zalka Máté utcából Virágos utca, a Kun Béla utcából Pillangó utca, a Lenin utcából Teleki utca lesz.

A cívisvárosban

Debrecenben egyetlen közterület átkeresztelésére sincs most szükség, miután valamennyi helyi közterület elnevezését felülvizsgálták 1990 és 1992 között – tudtuk meg Pál Csabától, a polgármesteri hivatal sajtóreferensétől. Akkor a közgyűlés által létrehozott jelképrendszer-bizottság javaslatai nyomán 53 utca kapott új nevet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában