Helyi közélet

2013.08.02. 12:06

Emlékezés a szabadságharc hőseire

Debrecen - Az 1848/49-es szabadságharc egyik utolsó csatájára emlékeztek augusztus 2-án az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a debreceni Honvédtemetőben.

Debrecen - Az 1848/49-es szabadságharc egyik utolsó csatájára emlékeztek augusztus 2-án az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a debreceni Honvédtemetőben.

Az ütközet Debrecen területén zajlott 1849. augusztus 2-án. Nagysándor József csapatai a csaknem tízszeres túlerőben lévő cári hadtestekkel csaptak össze, hogy azután Arad felé vonuljanak tovább. 112 magyar és 634 orosz katona esett el a küzdelemben, akiket a Hősök Temetőjében helyezték végső nyugalomra.

- Emléküket egyformán ápoljuk, hiszen a halott ellenség nem ellenség többé. A Haldokló Oroszlán szobra a magyar katonák hősiességét hirdeti, a temető pedig a dicsőség és az emlékezés méltó helyévé vált – mondta Böröndi Gábor dandártábornok.

 

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka ünnepi beszédében felidézte a 164 évvel ezelőtti nap eseményeit, majd hozzátette: „Bár nem volt feladatuk, hogy a túlerőben lévő orosz főcsapattal ütközzenek meg, mégis megtették. Feltartóztatták azt, lehetőséget teremtve ezzel a tervek átgondolására, a visszavonulás átszervezésére. Nem ez volt a szabadságharc legnagyobb és legfontosabb ütközete, jelentősége mégis kiemelkedő. Ékes példája volt ez a honvédek hazaszeretetének, bátorságának és meg nem alkuvásának. 112 magyar honvéd nyugszik itt, a Hősök Temetőjében, akik 1849. augusztus 2-án hozták meg a legnagyobb áldozatot Magyarországért.

Az ünnepség koszorúzással és a Magyar Takarodó dallamával zárult.

Révészné dr. Markovics Zita hadnagy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában