Helyi közélet

2013.08.09. 10:17

Büntetéssel kell megfékezni a teraszokat?

Debrecen - Egyszerre hátrány és előny is kiülős belvárosi vendéglátóhely közelében lakni.

Debrecen - Egyszerre hátrány és előny is kiülős belvárosi vendéglátóhely közelében lakni.

Fokozatosan növekvő összegű pénzbírságokat kellene kivetni azokra vendéglőkre, amelyek zavarják a környékbeli lakók éjszakai nyugalmát, illetve környezetük rendezetlen - javasolja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Schmidt Jenő ezt annak kapcsán mondta, hogy Rogán Antal, Budapest V. kerületének polgármestere "kocsmaadó" kivetését javasolja azokra a vendéglátóhelyekre, amelyek éjszaka is nyitva akarnak tartani. A jogszabály tervezetről őszi ülésén szavaz majd a parlament.

Részeg kórusok és hangos zenekarok

Debrecen belvárosában is egymást érik azok a szórakozóhelyek, amelyek teraszain nyaranta sokszor hajnalig hangosan mulatnak a vendégek. (Például Batthyány-, Simonffy-, Csapó utca.)

A Simonffy utca elején és a volt tejpiacon - több a nevét nem vállaló lakó - is arra panaszkodik, hogy a hőség miatt ezekben a napokban éjszaka szeretné kinyitni az ablakokat, szellőztetne, de a zaj miatt ezt nem tudja megtenni.

Mint elmondták, a leginkább akkor zavarják a pihenésüket amikor este túl hangos koncerteket tartanak, vagy részeg kórusok "dajdajoznak" éjnek évadján.

Néha a rendőrök és a polgárőrök is megjelennek ezeken a részeken, de a rend addig tart, amíg ott vannak.

Péntek-, és szombat esték után "bokáig lehet járni a szemétben" - sorolják a problémákat. (Bár a közmunkások minden hétköznap rendesen takarítanak a környéken.)

A vendéglősök másképp látják

Megkérdeztünk néhány ottani vendéglátóhely tulajdonost, üzemeltetőt is, akik nem érzik jogosnak a lakók panaszait. Úgy fogalmaztak, hogy nekik jól felfogott érdekük a rend és a tisztaság fenntartása. Saját dolgozóik is rendszeresen sepregetnek, még az utcán kiömlött italokat, hányásnyomokat is eltüntetik.

A hangzavarral kapcsolatban azt fogalmazták meg, hogy szerintük minden rendben van, a túl hangos vendégekre rászólnak. A közönséget még inkább odacsalogató koncertekről pedig azt mondták: igyekeznek azokat viszonylag korán befejezni és több alkalommal is ők maguk kérték a zenészeket a hangerő mérséklésére.

HBN-OCs


[poll id="441"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában