Helyi közélet

2013.08.14. 09:35

A mérsékelt infláció miatt kedvező reálhozamok

Budapest - A banknál úgy látják, a kamatcsökkentés 3,5%-ig folytatódhat, majd ezen a szinten állhat meg.

Budapest - A banknál úgy látják, a kamatcsökkentés 3,5%-ig folytatódhat, majd ezen a szinten állhat meg.

„A vártnál is alacsonyabb infláció miatt biztos, hogy a következő kamatdöntés alkalmával az MNB Monetáris Tanácsa ismét csökkenti a jegybanki alapkamatot. Mivel a kamatvágás véleményünk szerint 3,5%-os szint körül véget érhet, ezért a jelenlegi inflációs szint mellett rövid távon kedvező reálhozam érhető el a megtakarításokon” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Mérsékelt drágulás

„A fogyasztói árak csupán mérsékelt, 1,8%-os emelkedése még mindig a háztartási energiaárak csökkentésének tudható be. A vártnál is alacsonyabb infláció miatt pedig biztosra vehető, hogy a két hét múlva soron következő ülés alkalmával ismét kamatvágásról dönt majd a jegybank Monetáris Tanácsa. Az alapkamat további csökkentésének hatására ezért folytatódhat az a tavaly szeptemberben indult folyamat, miszerint a befektetők az alternatív befektetésekben - ezen belül is főként a befektetési alapokban - helyezik el megtakarításaikat” – mondta el Horváth István.

Csökkenő terményárak

„Mivel az elmúlt hónapokban a világpiacon sokat csökkentek a terményárak, előre láthatóan a hazai aszály nem fogja számottevően gyorsítani az inflációt. Ezért a piaci várakozásokkal összhangban úgy látjuk, a kamatcsökkentés 3,5%-ig folytatódhat, majd ezen a szinten állhat meg. Így a jelenlegi, 2% alatti infláció mellett rövid távon kifejezetten kedvező reálhozam érhető el a megtakarításokon” – emelte ki a befektetési szakember.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában