Helyi közélet

2013.07.03. 14:39

Szívesen fizetnek a külföldi luxusért

Debrecen - A pihenni vágyók szokásairól kérdeztük a megyeszékhely négy nagy utazás irodáját.

Debrecen - A pihenni vágyók szokásairól kérdeztük a megyeszékhely négy nagy utazás irodáját.

A hajdú-bihari utazóközönség inkább az all inclusive ellátást választja az önellátás helyett - tudtuk meg a helyi utazási irodák vezetőitől, akik szerint a válság és a netes utazásszervezés is rányomta a bélyegét a keresletre. Az utazók jellemzően a külföldi nyaralásokhoz veszik igénybe a professzionális segítséget, a belföldi kirándulásaikat azonban inkább maguk szervezik az interneten, s saját autóval közelítik meg az úticélt. De nem csak hazánkban, a közelebbi vagy ismertebb országokba is szívesen indulnak négy keréken. Horvátországba, sőt Görögországba is megéri, ha elegen utaznak egy autóban.

E változó körülmények között vajon hogyan tudják megtartani vendégeiket az irodák? - kérdeztük. Nagy Sándorné, a Grand Tours vezetője az árak csökkentése mellett tette le voksát, míg Will Csabáné (Koffer Travel) inkább a rugalmas ügyintézésben látja a siker kulcsát.

- A vendégek elégedettsége a legfontosabb, hiszen ők viszik a jó hírünket - mondta Pál Sándorné, a Horizont vezetője. Révmovitz Judittól, a Cartour referensétől megtudtuk, az utasok igényeit követve mindenki számára megfizethető ajánlatokat értékesítenek.

De hová is mennek a pihenni vágyók? 2013 ebből a szempontból sem tartogat túl sok meglepetést, az úticélok között továbbra is inkább a tengerpartiak ( Törökország, Bulgária, Tunézia, Görögország és Horvátország) a népszerűek. A magyarok - vallják a megkérdezettek - inkább a passzív pihenést részesítik előnyben. De míg belföldön a hosszú hétvégék, addig a külföldi utaknál továbbra is inkább a 7-10 napos nyaralások a keresettebbek. Az utazók pedig szívesen fizetnek egy kicsit többet a jobb ellátásért, azaz gyakrabban választják az all inclusive vagy félpanziós ellátást. Nem koptak azonban ki az olcsóbb önellátásra, apartmanra szavazók sem, bár arányuk jellemzően 10 százalék körüli az összes utazót tekintve. S, hogy mennyibe kerül ma egy négytagú család külföldi nyaralása a főszezonban? Mintegy félmillió forintba.

HBN-Rigán Alexandra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában