Helyi közélet

2013.07.11. 10:27

Orvosolandó orvoshelyzet

Hajdú-Bihar - Megyénkben – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint – jelenleg 11 betöltetlen háziorvosi praxis van, ezzel nálunk lényegesen jobb a helyzet, mint például Észak-Magyarországon.

Hajdú-Bihar - Megyénkben – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint – jelenleg 11 betöltetlen háziorvosi praxis van, ezzel nálunk lényegesen jobb a helyzet, mint például Észak-Magyarországon.

– A háziorvosi praxisok betöltetlensége talán összességében arra vezethető vissza, hogy miközben nagy felelősséggel járó, „macerás” tevékenységről van szó, addig presztízse az utóbbi években csökkent, ráadásul anyagi problémák is nehezítik a helyzetet – tudtuk meg dr. Babály Sándortól, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Hajdú-Bihar megyei háziorvosi szekciójának vezetőjétől.

– Utóbbi egyrészt a megoldatlan finanszírozást jelenti; pici településen egyszerűen nem tud megélni az orvos a betegek után járó pénzből, ahhoz legalább 1600-1800 lakos szükséges. Másrészt, a praxisokat meg kell venni, ez több millió forintba kerülhet, ami, mondjuk egy kezdő orvosnak igen komoly megterhelés.

Bár az OEP listáján az orvosra váró települések közt szerepel, 2013. január 1. óta be van töltve a praxisunk Mezősason - mondta el megkeresésünkre dr. Könyves Balázsházi Ella polgármester. – Egy nemrég nyugdíjba vonult orvos vállalta el a feladatot, aki korábban Püspökladányban rendelt és helyettesítőként dolgozott Mezősason, így ismeri a települést. Természetesen az önkormányzat eltekintett attól, hogy az orvos megvásárolja a praxisjogot.

Újiráznak és Váncsodnak közel 9 éve nincs „saját” orvosa; e helyeken szintén ingyenesen megszerezhető praxisjoggal, valamint szolgálati lakással és egyéb kedvezményekkel várják azt, aki a falut választaná háziorvosi ténykedésének színhelyéül.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában