Helyi közélet

2013.07.24. 18:51

Nincs helye a városszépítő egyesületnek

Debrecen - A Podmaniczky-díjjal frissen kitüntetett társaság pénz nélkül keres szállást.

Debrecen - A Podmaniczky-díjjal frissen kitüntetett társaság pénz nélkül keres szállást.

Az agora, a Napló levelezési fóruma tagjai is értesültek arról, hogy az elismerés fényét megtöri a helyiség hiányának gondja. Miközben több levelező gratulált a városvédő és -szépítő egyesület elnökének, addig Karácsonyi György arról adott hírt, hogy „néhány hete elvesztettük eddig bérelt helyünket, és egy heti rendszerességgel működő, műhelymunkákat is végző egyesület számára megfelelő „főhadiszállás” megtalálása – pénz nélkül – szinte lehetetlennek látszik”.

A városházán…

Juhász György az agorán reményét fejezte ki, hogy, ha Kováts Ákos főépítészhez, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatójához fordulnak, valószínűleg készséggel rendelkezésükre bocsát egy helyiséget.

Megkérdeztük Kováts Ákost, aki emlékeztetett: e lehetőség természetesen rendelkezésre áll, de a kérelmet nem a Cívis Házhoz, hanem a városházára kell benyújtani, a helyiség bérletéről pedig az önkormányzat határoz. A beszélgetés után kiderült, hogy Karácsonyi György már be is nyújtotta a kérelmet a városházára. Megjegyezte egyúttal, hogy legutóbb ingyen használtak egy privát lakást, melynek a tulajdonosa átmenetileg nem tartózkodott Magyarországon. (Évekkel ezelőtt ugyanis a Cívis Ház nem tudott elfogadható bérleményt felajánlani – nagyon lepusztultak, illetve magas rezsiköltségűek között válogathattak).

A polgármesteri hivatal az idei válaszában is utalt a Cívis Házas ingatlanok kedvezményes bérleti lehetőségére, illetve iskolákban kivehető helyiségekre, melyekről a Klebelsberg és az intézményműködtető központnál érdeklődhetnek.

Kérdésünkre, hogy mit választ majd, Karácsonyi György azt mondta, ha most jobb a kínálat, és a Cívis Ház ingatlanai között találnak elfogadható állapotú, számukra megfizethető helyiséget, akkor élnek vele. Az iskolai terembérletek nem érdeklik, hiszen alkalmanként most is kapnak helyet fiókkönyvtárakban egy-egy órára, ám a műhelymunkák ott nem lehetségesek, mert gépeiket, dokumentációjukat nem helyezhetik el.

Megjegyezte végül, hogy rákeresett a neten társszervezetek irodáira, és gyors áttekintéssel is azt látta, hogy például Komló, Kiskőrös, Dunaújváros, Székesfehérvár, Sopron, Hajdúszoboszló, Karcag önkormányzata a városházi épületekben adott helyt az egyesületeknek.

HBN–SZK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában