Helyi közélet

2013.07.19. 19:26

Lakó tervez, főépítész végez

Debrecen - A pénz és a lakógyűlési egyezség nem garantálja egy felújítandó épület színét.

Debrecen - A pénz és a lakógyűlési egyezség nem garantálja egy felújítandó épület színét.

Hiába egyezik meg egy panel nyolcvanhét lakója a felújítandó épület színéről, a városkép harmóniája felett őrködő városi főépítész akkor is felülírhatja a döntést, ha a szigetelés önköltségen zajlik. A Jerikó utca egyik tízemeletes panelházának tulajdonosai élénkebb rózsaszínes, barnás színben pompázva látták volna szívesen renovált otthonukat. A munkához szükséges engedélyeket azonban csak abban az esetben kaphatta meg a lakóközösség, ha a főépítész és a tervtanács által felajánlott színek egyikét választja.

– Végül halvány mogyorószínű lett a házunk - mondta lapunknak egy lakó, aki arról is beszámolt, hogy a külső rekonstrukcióért, a tető- és erkélyjavításért vállalta a havi tizenegyezer forintos plusz költséget öt éven át a negyvennégy négyzetméteres lakhelye után. Olvasónk szerint jelenleg is szép az új külsejű épület, de nem érti, hogy miért ne választhatnák meg a vakolat színét, ha állják a kilencvenmilliós felújítási összeget.

A fal adja a másikat

Törvényi kötelezettség pasztell és úgynevezett földszíneket használni, de figyelembe kell venni az épület jellegét, a környező házak színvilágát – adja meg a választ Kováts Ákos főépítész, aki a városi tervtanáccsal konzultálva igyekszik mindenki számára megfelelő alternatívákat adni a renoválandó lakások külcsínére.

– Társadalmi érdek az egységes városkép kialakítása, hiszen képzeljék csak el, hogy nézne ki a háromszázhúsz éves város, ha "falait" kontrollálatlanul díszítené mindenki kedvére – veti fel Kováts Ákos. Ha mégis így történik figyelmeztetés és újrafestés után ötvenezertől egymillió forintig terjedő pénzbüntetésre is számíthat az, aki nem tudja elfogadni, hogy kötelezettségek is járnak a városi közösségben való éléssel. A szakember elmondta igyekeznek békés úton megoldani a ilyen eseteket, ennek jó példája a Lehel utcán engedély nélkül méreg zöldre mázolt tízemeletes, amelyről épp olvasónktól értesültek az illetékesek, rajtunk keresztül. A narancssárga keretes ablakokat rendelő közös képviselő már megjelent a hivatalban és megegyezett a már elkészült rész átfestéséről – értesítette lapunkat Kováts Ákos, röviddel azután, hogy tudomására jutott az eset.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában