Helyi közélet

2013.07.16. 18:05

Kétmillió forintot adtak össze a bihari reformátusok

Debrecen - Példátlan és határokon átívelő összefogás az árvízi védekezésben és a helyreállításban.

Debrecen - Példátlan és határokon átívelő összefogás az árvízi védekezésben és a helyreállításban.

Több mint ezer zöld trikós, azaz református önkéntes dacolt a gátakon a Dunán levonuló pusztító árhullámmal. A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) a június eleji árvíz idején 25 település megvédésében működött közre – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a szervezet tartott kedden Debrecenben.

Pál Sándor, az MRSZ kuratóriumi elnöke elmondta: már Győr térségében várták az árhullám érkezését, és végigkísérték a víz útját egészen Bajáig. A szolgálat elnöke példaértékűnek nevezte azt az összefogást, amelyet a szervezet vezetőjeként azokban a napokban átélt. Mint fogalmazott, nem csak Magyarországról, hanem a határon túlról is számtalan segítő kéz, anyagi vagy tárgyi felajánlás érkezett. Kiemelte többek között a kárpátaljai Bercel tűzoltóit, akik egy szivattyút is magukkal hoztak.

Az egyik legjelentősebb anyagi támogatást a Bihari Református Egyházmegye ajánlotta fel. A 28 ezer román lejt, közel 2 millió forintot, az egyházszervezeti egység esperese, Mikló Ferenc nyújtotta át a szeretetszolgálat elnökének. A nagyszalontai lelkész elmondta, hogy a pénzt a térség 95 gyülekezete adta össze.

Nem ők voltak azonban az egyetlenek, akik komoly pénzösszeggel támogatták az árvíz után a kálvinisták védekező és kármentő tevékenységét. A kanadai magyar reformátusok 5 ezer, míg a Miami Református Gyülekezet 600 dollárral támogatta a szeretetszolgálatot, de az Amerikai Magyar Szövetség is több ezer dollár értékben kívánja segíteni azokat a kistermelőket, akiknek az árvíz vitte el a termését.

A sajtóbeszélgetésen részt vett Osgyán Dániel, a MRSZ vészhelyzet-kezelési és nemzetközi fejlesztési igazgatója is, aki kiemelte, hogy kényszerből sok elszegényedett és idős ember él az ártéren álló ingatlanokban. Nekik igyekszik segíteni a szolgálat, így Szigetmonostorban, Leányfalun, Dunabogdányban és Dunaalmáson 25 kisebb-nagyobb ház újulhat meg mintegy 25-30 millió forint értékben.

HBN-SZZSL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában