Helyi közélet

2013.07.01. 09:23

Javuló, de rossz értékek

Hajdú-Bihar - Megyénkben a férfiak az országos átlagnál még mindig alacsonyabb élettartamot remélhetnek.

Hajdú-Bihar - Megyénkben a férfiak az országos átlagnál még mindig alacsonyabb élettartamot remélhetnek.

Bár régiónk a rosszabb életesélyű területek közé sorolható, megyénkben a várható élettartam emelkedése figyelhető meg. Ám ez még mindig az uniós (férfiak esetében országos) átlag alatti. A 2011-ben született kislányok viszont már az átlag feletti 78,5 év elérésében reménykedhetnek – derül ki dr. Fodor Mária megyei tiszti főorvosnak a helyi lakosság egészségi állapotáról készült tájékoztatójából, melyet múlt héten ismertettek a megyei közgyűlésen.

Hajdú-Bihar lakossága 2012. január 1-jén 538 ezer 37 fő volt, az év során (kerekítve) 4900-an születtek és 6300-an haltak meg. Ám a természetes fogyás még így is lényegesen kisebb az országos és a régiós átlagnál. Az adatok továbbra is megyénk szabálytalan korfáját erősítik, aszerint a gyermekkorú, a fiatal középkorú, valamint a 80 éves és idősebb népesség létszáma rendkívül alacsony. A munkaképes népesség pedig fokozatosan elöregszik. Nem változtak továbbá a vezető halálokok (keringési és daganatos betegségek) sem. Jó hír azonban, hogy megyénkben – hátrányos helyzetünk ellenére is – európai szintűen jó a csecsemőhalálozás, mindösszesen 2,48 százezrelék.

További részletek a Napló mai (07.01) számában.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában