Helyi közélet

2013.07.23. 16:43

Eb ura fakó lesz a bírságtól

Debrecen - Nagyon sokba kerülhet egy sétáltatás a chip nélküli kutyák gazdáinak.

Debrecen - Nagyon sokba kerülhet egy sétáltatás a chip nélküli kutyák gazdáinak.

A közterület-felügyelők bármikor megállíthatják a kutyáját sétáltató gazdit és ellenőrizhetik az eb chipjét. Igaz a hatóság egyetlen eszközt tud hadba állítani, de ha annak „célkeresztjébe” kerül az azonosító nélküli négylábú, akkor az 45 ezer forintjába kerülhet a póráz másik végén állónak - tájékoztatta lapunkat Tőzsér Gyula, a felügyelet osztályvezetője.

– Munkatársaink ilyenkor jegyzőkönyvet vesznek fel az esetről és értesítik a polgármesteri hivatal illetékesét, aki kiszabja a büntetést és postázza az arról szóló csekket, valamint a felszólítást a chip pótlására. Ellenkezni nem érdemes, a „közteres” ugyanis rendőrt hívhat az ellenőrzést megtagadó vagy a személyazonosságát eltitkoló kutyatulajdonoshoz. Ez esetben 50-től 150 ezer forintig terjedő összegre rúghat a bírság – mondta.

Körzetük a közterület

Sem emberi, sem technikai kapacitás nincs arra, hogy a 20 ezer magánterületen élő kutyát átvizsgáljuk – fejtette ki Gulyás Tünde, a polgármesteri hivatal igazgatási osztályának vezetője, aki elmondta: a közterületeken munkálkodóknál lévő az egyetlen műszer, amely a debreceni önkormányzat rendelkezésére áll, ők azonban csak az utcákon, tereken ellenőrizhetnek. – Természetesen minden bejelentésnek utánajárunk – tette hozzá – és az állatorvosok is nyilvántartják a kezelt ebek chipjét, a kötelező oltásokat pedig meg sem kaphatja az állat, amíg a rizsszem méretű műszert a bőre alá nem ültetik.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában