Helyi közélet

2013.06.26. 07:30

Több mint félszázan a bankokkal szemben

Debrecen – Bár úgy tűnik, mintha a keddi „devizahiteles perben” születendő, jövő hétre várható kúriai ítélet vízválasztó lenne az országszerte folyó bírósági eljárásokban, a valóság kissé másként fest.

Debrecen – Bár úgy tűnik, mintha a keddi „devizahiteles perben” születendő, jövő hétre várható kúriai ítélet vízválasztó lenne az országszerte folyó bírósági eljárásokban, a valóság kissé másként fest. A bankokkal kötött szerződéseket ugyanis többféle okra hivatkozva támadták: míg a Kúria most abban dönt, hogy a pénzintézetnek fel kellett volna-e tüntetnie a szerződésben az átváltás, az árfolyamrés költségét, addig a Debreceni Törvényszéken áprilisban és májusban első fokon – nem jogerősen – befejeződött ügyekben a felperesek tisztességtelen szerződési feltételekre hivatkozva indítottak eljárást.

– A múlt év elejétől 55 kereset érkezett tisztességtelen szerződési feltételek megtámadása miatt, ebből 22 ügyet a bíróság befejezett, a többi 33 folyamatban van – közölte keddi érdeklődésünkre Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője. A törvényszék tavasszal több esetben is ilyen devizahiteles felperesnek adott igazat. Az indoklás egyik visszatérő eleme volt, hogy a bank egyoldalú szerződésmódosítással úgy helyezett többletterheket az ügyfélre, hogy azzal megsértette az arányosság, az átláthatóság és a szimmetria elvét.

A Debreceni Ítélőtábla másodfokon a napokban tárgyal „devizahiteles ügyekben”, de ítélet csak később várható.

HBN–RaL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában