Helyi közélet

2013.06.25. 19:38

Szedd és nem kell tüsszenteni!

Hajdúböszörmény - Parlagfű-mentesítési akcióhét zajlik a hajdúvárosban.

Hajdúböszörmény - Parlagfű-mentesítési akcióhét zajlik a hajdúvárosban.

A parlagfű által okozott allergia visszaszorítása érdekében egy, a hét elején indult akcióhét keretében kívánják a Zöld Kör vezetésével a város belterületén prevenciós jelleggel visszaszorítani még virágzás előtt a legallergénebbnek tartott, agresszív gyomnövényünk, a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) állományát.

Díjazzák a segítséget

Az allergiás megbetegedésben szenvedők és a ma még egészségesek védelme érdekében, az akcióhét keretében felállított parlagfű-mentesítési sátorban leadhatók a lakosság és közületek által köz- vagy magánterületen önkéntesen gyűjtött gyökeres parlagfű tövek - tájékoztatott Molnár Antal, a Zöld Kör elnöke kedden.

Legalább ötfős önkéntes csapatok jelentkezését is várjuk az akcióhét ideje alatt, a különösen szennyezett közterületek megtisztítására!

A kezdeményezés céljaként a lakosság megmozgatását, a parlagfű elleni védekezés tudatosítását tűzték ki célul a szervezők. Ezt követően a hatóságok veszik át a parlagfű elleni védekezésben a szerepet, amely már nem ajándékokért, hanem súlyos bírságokért megy. Június 30-ig ugyanis minden terület tulajdonos és földhasználó köteles – a vonatkozó jogszabályok értelmében – parlagfű-mentesíteni saját területét! - hívta fel a figyelmet Molnár Antal. Az amerikai kontinensről származó növény július második felében ontja pollenét, okozza a bajt. a hajdúvárosban különösen a Vénkert környékén.

Palánta ajándékba

Legalább egy zsáknyi (minimum 60 literes) parlagfű tő leadása esetén, zsákonként egy sorsjegyet és cserezsákot adományozunk az átadó személynek, valamint minden nap az első 100 önkéntes parlagfű mentesítő személy egynyári virágpalánta ajándékot vehet át az akcióhét szervezőitől a helyszínen!

A sorsjegyesek szombat 11 órakor nyereménysorsoláson vehetnek részt, főnyeremény: egy kerékpár.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában