Helyi közélet

2013.06.27. 11:41

Kedvező terméskilátások, növekvő költségek

Budapest - A MOSZ gabonaválasztmánya összegezte az idei aratási kilátásokat. Az idei gabona terméskilátások bizakodásra adnak okot.

Budapest - A MOSZ gabonaválasztmánya összegezte az idei aratási kilátásokat. Az idei gabona terméskilátások bizakodásra adnak okot.

Az őszi árpa betakarítása már javában tart, és van, ahol az őszi búza és őszi káposztarepce betakarítását is megkezdték. A minőség általában ígéretes, ettől eltérő kép inkább csak lokálisan tapasztalható.

A kedvező terméskilátások ellenére a gazdálkodók nem nyugodtak. Az értékesítési árak mintegy 20%-kal maradnak el a tavalyi áraktól és folyamatos csökkenő tendenciát mutatnak. Emellett a gazdáknak komoly, a korábbi éveket meghaladó költségemelkedéssel kell szembenézniük.

Az idei év terményértékesítése több tekintetben is kiszámíthatatlanságot és bizonytalanságot hozott a gazdák számára. Ezen túlmenően a mezőgazdasági termékek árcsökkenéséből a fogyasztók nem részesülnek, mivel ezzel egy időben nem tapasztalható az élelmiszerek árának (kenyér, liszt, sütőipari termékek) csökkenése.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában